Priopćenje za javnost

Zamjenik ministra financija RH, Saša Drezgić sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati u petak, 17. lipnja 2016. u Luxembourgu. Na sastanku se očekuje rasprava o dva porezna dosjea: Prijedlog direktive Vijeća o suzbijanju izbjegavanja plaćanja poreza koje može imati izravan učinak na funkcioniranje unutarnjeg tržišta i Prijedlog direktive Vijeća o provedbi pojačane suradnje u području oporezivanja financijskih transakcija.

Republika Hrvatska neće biti uključena u sustav oporezivanja financijskih transakcija (FTT) nakon usvajanja te direktive, te smatramo da je najvažnije da se ne-sudjelujućim državama članicama ne nameću prevelika administrativna opterećenja.

U sklopu aktivnosti jačanja bankovne unije očekuje se izvještaj o napretku u pogledu Prijedloga uredbe za uspostavu europskog sustava osiguranja depozita (EDIS) te usvajanje zaključaka Vijeća, koje Republika Hrvatska podržava. U svezi provedbe bankovne unije, Republika Hrvatska je već usvojila u nacionalno zakonodavstvo Direktivu o sanaciji banaka i kreditnih institucija, te Direktivu o osiguranju depozita.

Uslijedit će izvještaj Europske komisije o napretku u pogledu borbe protiv financiranja terorizma te razmjena mišljenja među ministrima. Republika Hrvatska podržava Izvješće o napretku i Akcijski plan Komisije u području borbe protiv financiranja terorizma.

Očekuje se potvrđivanje Izvješća i Zaključaka Vijeća vezano uz Kodeks o postupanju pri oporezivanju poslovanja, Izvješća Vijeća ECOFIN upućeno Europskom vijeću u svezi s poreznim pitanjima te Izvješća ministara o poreznim pitanjima u okviru Pakta euro plus. Republika Hrvatska podržava usvajanje navedenih izvješća kao i usvajanje Odluke Vijeća o ukidanju procedure prekomjernog deficita za Cipar, Irsku i Sloveniju.

Za Hrvatsku je od osobitog interesa tema vezana uz Europski semestar i Preporuke Vijeća o Nacionalnom programu reformi za 2016, vezano za rješavanje makroekonomskih neravnoteža.
Na kraju sastanka predviđena je rasprava o učinkovitijem gospodarskom i fiskalnom upravljanju i ostvarenom napretku u svezi vanjskog zastupanja euro područja i pripremi za sastanak Europskog vijeća 28. i 29. lipnja 2016.

 



Pisane vijesti