Novi Pravilnik o unutarnjoj reviziji u javnom sektoru

U Narodnim novinama, broj 42/16 objavljen je Pravilnik o unutarnjoj reviziji u javnom sektoru. Stupanjem na snagu novog Pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o unutarnjoj reviziji korisnika proračuna (NN 96/13).

Odredbe novog Pravilnika proširene su na trgovačka društva u vlasništvu RH, odnosno jedne ili više JLPR(S) i druge pravne osobe kojima je osnivač RH, odnosno jedna ili više JLPR(S) utvrđene u Registru trgovačkih društava i drugih pravnih osoba obveznika davanja Izjave o fiskalnoj odgovornosti.

Pravilnikom se propisuju kriteriji za uspostavu unutarnje revizije u javnom sektoru, uvjeti za načine uspostave unutarnje revizije, obveze i odgovornosti u vezi s obavljanjem poslova unutarnje revizije i rezultatima obavljenih revizija te suradnja unutarnjih revizora.

Obveznici uspostave unutarnje revizije u obvezi su uspostaviti, odnosno uskladiti način uspostave unutarnje revizije s kriterijima propisanim Pravilnikom, u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika, odnosno do 12. svibnja 2017.


Novi Kodeks strukovne etike unutarnjih revizora u javnom sektoru

U Narodnim novinama, broj 42/16 objavljen je Kodeks strukovne etike unutarnjih revizora u javnom sektoru. Stupanjem na snagu novog Kodeksa, prestaje važiti Kodeks strukovne etike unutarnjih revizora u javnom sektoru (Narodne novine, broj 18/08).
Kodeksom se utvrđuju načela i pravila ponašanja koja su unutarnji revizori u obvezi primjenjivati prilikom obavljanja poslova unutarnje revizije u javnom sektoru te način rješavanja etičkih pitanja.
Odredbe Kodeksa odnose se i na unutarnje revizore u trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama obveznicima podnošenja Izjave o fiskalnoj odgovornosti.
Osim unutarnjih revizora u javnom sektoru, Kodeks su dužni primjenjivati stručnjaci angažirani radi pružanja stručne pomoći u obavljanju poslova unutarnje revizije.

Pravilnik o obavljanju provjere kvalitete aktivnosti unutarnje revizije

U Narodnim novinama, broj 35/16 objavljen je Pravilnik o obavljanju provjere kvalitete aktivnosti unutarnje revizije.
Provjeru kvalitete obavlja Središnja harmonizacijska jedinica, a provjerom su obuhvaćene aktivnosti unutarnje revizije u proračunskim i izvanproračunskim korisnicima državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji su utvrđeni u Registru proračunskih i izvanproračunskih korisnika te u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Provjera kvalitete obavlja se kao godišnja i povremena provjera kvalitete.
Godišnja provjera kvalitete se obavlja radi redovitog praćenja aktivnosti i učinaka rada unutarnje revizije i izvještavanja Vlade Republike Hrvatske o istome.
Povremena provjera kvalitete obavlja se na temelju godišnjeg plana rada, kojeg donosi ministar financija, a obavlja se radi utvrđivanja stanja sustava i razine usklađenosti aktivnosti unutarnje revizije sa Zakonom i drugim propisima kojima se uređuje unutarnja revizija u javnom sektoru i metodologijom rada te radi prikupljanja informacija za unaprjeđenje metodologije rada.

Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Registra jedinica za unutarnju reviziju i Registra ovlaštenih unutarnjih revizora za javni sektor

U Narodnim novinama, broj 42/16 objavljen je Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Registra jedinica za unutarnju reviziju i Registra ovlaštenih unutarnjih revizora za javni sektor.
Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje vrijediti Uputa za vođenje registara u nadležnosti Središnje harmonizacijske jedinice (klasa: 043-01/12-01/393, urbroj: 513-10/12-1 od 27. kolovoza 2012.).

Registar jedinica za unutarnju reviziju i Registar ovlaštenih unutarnjih revizora za javni sektor vodi Središnja harmonizacijska jedinica.
Registar jedinica za unutarnju reviziju vodi se za sve institucije, uključujući trgovačka društva i druge pravne osobe koje imaju ustrojenu jedinicu za unutarnju reviziju, a obveznici su davanja Izjave o fiskalnoj odgovornosti.
Registar ovlaštenih unutarnjih revizora za javni sektor vodi se za unutarnje revizore koji su stekli stručno ovlaštenje ministra financija za obavljanje poslova unutarnje revizije u javnom sektoru prema programu koji provodi Ministarstvo financija.
Rukovoditelj unutarnje revizije, odnosno imenovani unutarnji revizor podatke za upis u Registar jedinica za unutarnju reviziju, kao i promjene u podacima podnosi na elektroničkom obrascu objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva financija http://www.mfin.hr/hr/unutarnja-revizija-1-2-3-2

U Registar ovlaštenih unutarnjih revizora za javni sektor podaci se unose temeljem dokumentacije kroz koju Središnja harmonizacijska jedinica prati proces izobrazbe unutarnjih revizora za stjecanje zvanja ovlaštenoga unutarnjeg revizora za javni sektor. Ovlašteni unutarnji revizori su obvezni radi ažuriranja podataka u Registru pisanim podneskom obavijestiti Središnju harmonizacijsku jedinicu u slučaju promjena u podacima.



Pisane vijesti