Ministar Marić na ECOFIN-u

Ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati u utorak, 8. studenog 2016., u Bruxellesu.

Sastanku ECOFIN-a prethodit će makroekonomski dijalog tijekom kojega će socijalni partneri razmijeniti mišljenja s Predsjedništvom, Komisijom i Europskom središnjom bankom o makroekonomskim i ostalim pitanjima od zajedničkog interesa, te će se održati sastanak država članica euro područja.

Na dan sastanka ECOFIN-a, održat će se ministarski dijalog s državama članicama EFTA-e (Island, Švicarska, Norveška, Lihtenštajn). Tijekom radnog doručka očekuje se rasprava o gospodarskoj situaciji u kontekstu jesenske prognoze Komisije za države članice euro područja (čija objava slijedi dan nakon održavanja sastanka). Također, na zahtjev ministara iskazanom na neformalnom ECOFIN-u, Komisija će informirati prisutne o brojnim aspektima vezano uz državne potpore i oporezivanje.

Na zakonodavnom dijelu sastanka Komisija će predstaviti četiri zakonodavna prijedloga za izgradnju poštenog, konkurentnog i stabilnog sustava oporezivanja dobiti poduzeća u EU, o kojem se očekuje razmjena mišljenja država članica. Bit će predstavljene mjere koje bi trebale doprinijeti jačanju porezne sigurnosti, suzbijanju porezne evazije i sprječavanju smanjenja osnovice poreza na dobit.

Vezano uz Direktivu o sprječavanju pranja novca, koja je od iznimnog političkog značaja, bit će dan uvid u trenutno stanje aktivnosti usmjerenih na sprečavanje upotrebe financijskog sustava za potrebe pranja novca i financiranja terorizma. U konačnici zakonodavnog dijela sastanka, Predsjedništvo će izvijestiti o trenutnom stanju zakonodavnih prijedloga na području financijskih usluga.

U nezakonodavnom dijelu sastanka, očekuje se usvajanje zaključaka Vijeća koji se odnose na unaprjeđenje statističkog sustava EU i jačanje suradnje država članica s Eurostatom. Predsjednik Europskog revizorskog suda predstavit će godišnje izvješće Suda o izvršenju proračuna EU za financijsku godinu 2015. Komisija će potom predstaviti trenutno stanje provedbe Bankovne unije.

Komisija će izvijestiti Vijeće vezano za Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća koja je namijenjena za tzv. upakirane investicijske proizvode za male ulagatelje i osigurateljne proizvode čija će se primjena odgoditi za 12 mjeseci. Na sastanku se očekuje usvajanje zaključaka Vijeća o kriterijima i postupcima kojima se želi sastaviti EU lista nekooperativnih jurisdikcija u porezne svrhe što Republika Hrvatska u potpunosti podržava.



Pisane vijesti