Priopćenje

Slika /slike/vijesti/preuzmi.jpg

Izaslanstvo Ministarstva financija koje je predvodio ministar Zdravko Marić, sudjelovalo je na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs, ECOFIN), 2. listopada 2018., u Bruxellesu.

Dan prije sastanka ECOFIN-a, održan je redovni sastanak Euro skupine, prvo u zatvorenom formatu, a zatim i u proširenom formatu na kojem se raspravljalo o reformi Europskog stabilizacijskog mehanizma.

U zakonodavnom dijelu sastanka ECOFIN-a, postignut je dogovor o tzv. brzim rješenjima vezanima uz sustav poreza na dodanu vrijednost (PDV) koja za cilj imaju određene prilagodbe postojećih pravila PDV-a EU-a vezane uz premještanje dobara u prekograničnoj trgovini, PDV identifikacijski broj, lančane transakcije te određena izuzeća za transakcije unutar EU-a, do uvođenja konačnog sustava PDV-a. Također, postignut je dogovor o primjeni općeg mehanizma prijenosa porezne obveze na isporuke robe i usluga iznad određenog praga te o prijedlogu vezanom uz snižene stope PDV-a za elektroničke publikacije.

Komisija je održala kratku prezentaciju o unaprjeđenju sustava nadzora financijskog sektora s ciljem efikasnije borbe protiv pranja novca.

U nezakonodavnom dijelu sastanka, održana je razmjena mišljenja među ministrima o iskustvima stečenima u ciklusu Europskog semestra za 2018. godinu, a s ciljem njegova daljnjeg unaprjeđenja.

Zaključno, Vijeće ECOFIN je odobrilo zajedničke poruke EU-a za sastanak skupine G20 koji je predviđen za listopad ove godine u Indoneziji, kao i izjavu za sastanak Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora.



Pisane vijesti