Ulaganja u ljude u središtu daljnjeg partnerstva između Hrvatske i Grupacije Svjetske banke

Slika /slike/vijesti/images.jpg

Potencijali Hrvatske za rast i poboljšanje životnog standarda za sve njezine građane posebno su istaknuti na današnjem obilježavanju dvadeset i pet godina partnerstva između Grupacije Svjetske banke i Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Cyril Muller naglasili su transformacijski utjecaj ovog partnerstva na razvoj zemlje.

Partnerstvo je započelo 1993. godine, radom na poslijeratnoj obnovi, socijalnom i gospodarskom oporavku, te se proširilo na poboljšanje gospodarske stabilnosti i pripremama Hrvatske za uspješno pristupanje i članstvo u Europskoj uniji. Tijekom tog razdoblja, podrška Grupacije Svjetske banke bila je usmjerena na obnovu infrastrukture, jačanje javnih institucija, bolje pružanju usluga za potrebe građana i zaštitu ranjivih skupina društva.

"Tijekom proteklih 25 godina, Svjetska banka bila je naš partner na kojeg smo se mogli čvrsto pouzdati. Zajedno smo proveli mnoge projekte koji su pomogli gospodarskom razvoju Hrvatske, ojačali konkurentnost i osigurali održivost naših ulaganja, koja su iznosila gotovo 5 milijardi eura. Novi petogodišnji Okvir za suradnju osigurat će da nas Svjetska banka prati i savjetuje u provedbi naših reformi, te nastavi financirati projekte u Hrvatskoj, što je komplementarno s našim naporima za smanjenje regionalnih i društvenih nejednakosti, poboljšanje konvergencije i sustizanje drugih partnera u Europskoj uniji'', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros u Banskim dvorima.

„Danas odajemo priznanje upečatljivim razvojnim postignućima koje je Hrvatska ostvarila u proteklih dvadeset i pet godina. Kao pouzdanom dugogodišnjem partneru, imali smo čast podupirati uspjeh zemlje od poslijeratne obnove do članstva u Europskoj uniji", istaknuo je Cyril Muller, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju. „U potpunosti smo predani nastavku pružanja podrške Hrvatskoj u stvaranju uključivog društva u kojem zajednice, tvrtke i regije mogu napredovati u korist svih građana, u kojem javne ustanove pružaju učinkovite i pravovremene usluge i u kojem su bogati prirodni resursi Hrvatske očuvani te korišteni na održiv način. Nit vodilja naše strategije partnerstva je neprestano ulaganje u ljude."

„Republika Hrvatska uspostavila je strateški dijalog s Grupacijom Svjetske banke u prvim mjesecima svoje neovisnosti. Naše partnerstvo je tijekom vremena evoluiralo i dodatno je ojačano zajedničkim naporima u ostvarivanju gospodarskog oporavka i poboljšanju socijalne ravnopravnosti na dobrobit svih građana Hrvatske. Predani smo nastavku partnerstva u okviru novog Okvira za partnerstvo, posebno u onim područjima gdje Banka ima komparativnu prednost. Ta područja uključuju podršku za jačanje javnih institucija i za poboljšanje poslovnog okruženja", naglasio je Zdravko Marić, ministar financija Republike Hrvatske.

Otkako je 1994. godine odobrila svoj prvi zajam za hitnu obnovu ratom oštećene infrastrukture, Svjetska banka i Međunarodna financijska korporacija osigurale su potporu za 80 projekata vrijednih 4,8 milijardi eura i provele više od 300 studija i programa tehničke pomoći kako bi pripomogle jačanju institucija i pružile potporu pri donošenju javnih politika. Banka je u svome radu trenutno usredotočena na promet, zdravstvo, inovacije, poslovno okružje, zemljišnoknjižni sustav, poljoprivredu, gospodarski razvitak Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije.



Pisane vijesti