Priopćenje

Izaslanstvo Ministarstva financija sudjelovat će neformalnom sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs, ECOFIN) koji se održava 4. i 5. travnja u Bukureštu.

Dan prije neformalnog sastanka ECOFIN-a, održat će se redovni sastanak Euro skupine i sastanak Euro skupine u proširenom sastavu.

U proširenom sastavu ministri će nastaviti raspravu o proračunskom instrumentu za konvergenciju i konkurentnost za europodručje i države u tečajnom mehanizmu (ERM II), te će biti prezentirano izvješće o napretku na tehničkoj razini u pogledu prijedloga za uspostavom Europskog sustava osiguranja depozita.

U okviru radnog ručka, predviđena je rasprava o prijedlozima za nova vlastita sredstva proračuna EU za razdoblje 2021. - 2027., te rasprava o povezanosti Višegodišnjeg financijskog okvira s Europskim semestrom.

U okviru prve radne sjednice, održat će se neformalni proces konzultacija oko mogućih prioriteta u području ekonomskih i financijskih poslova za razdoblje idućeg institucionalnog ciklusa, te rasprava o daljnjim koracima u pogled uspostave unije tržišta kapitala.

U okviru druge radne sjednice, raspravljat će se o mobilnosti radne snage unutar EU i njenom utjecaju na javne financije država članica. Također, predviđena je i razmjena mišljenja o ulozi porezne politike u podupiranju gospodarskog rasta.

Na kraju sastanka očekuje se usvajanje zajedničkih poruka EU za sastanak skupine G20 i MMF-a.



Pisane vijesti