PHARE PODRŠKA UPRAVLJANJU SUSTAVOM ZA RAZMJENU PODATKA O PDV-U

Hrvatska do ulaska u EU mora usvojiti sustav razmjene informacija o PDV-u, a tomu treba pomoći projekt "Učinkovito upravljanje VIES sustavom i poslovna podrška" koji će se financirati kroz Phare 2005 , istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta.

VIES sustav (VAT Information Exchange System, sustav za razmjenu podataka o PDV-u između članica EU) nužan je uvjet za pristupanje EU, a ispunjavanje uvjeta za pristup EU na području oporezivanja (16. poglavlje) cilj je i novog projekta.

Projekt "Učinkovito upravljanje VIES sustavom i poslovna podrška" počeo se provoditi u prosincu prošle godine i trajat će do svibnja 2009. godine, a njegova je vrijednost tri milijuna eura. Od toga se milijun eura odnosi na twinning projekt u kojemu je partner austrijsko Ministarstvo financija (Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj), a dva milijuna eura na servisni dio projekta, a koji će se odvijati s IBM-om.

U realizaciji projekta sudjelovat će 70-ak osoba - 30-ak službenika hrvatske Porezne uprave, 20-ak stručnjaka austrijske Porezne uprave, te 20-ak stručnjaka iz IBM Hrvatska.

Projekt ima nekoliko komponenti - tehničke podrške upravljanju, poboljšanja operativne sposobnosti, pravna, administrativna i proceduralna rješenja, te izobrazba i obuka službenika hrvatske Porezne uprave.

Državni tajnik u Ministarstvu financija, ravnatelj Porezne Uprave Ivica Mladineo ističe da je VIES sustav uvjet i za EU, te značaj projekta potkrepljuje i činjenicu da je PDV najizdašniji proračunski prihod.

EU ima sustave koji učinkovito kontroliraju prikupljanje poreza. Hrvatska želi zaštiti svoj vlastiti proračun, a sutra, nakon ulaska u EU, to će imati učinka i na EU, kazao je voditelj odsjeka Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Constantino Longares Barrio.

VIES sustav omogućava da se među zemljama članicama putem zajedničke informatičke mreže razmjenjuju podatci o PDV-u, odnosno da te podatke može dobiti bilo koja članica EU, njene porezne uprave, porezni obveznici.

Na današnjem predstavljanju uz ostalo je istaknuto da VIES sustav mora biti fizički odvojen od nacionalnog PDV sustava, da se projekt podrške upravljanju VIES-om nastavak nekih ranijih projekta financiranih u okviru CARDS-a, a vrlo bitno za njegovu uspostavu i funkcioniranje je i projekt razvoja CCN/CSI getaway-a u Carinskoj upravi.(Hina)



Pisane vijesti