PRORAČUN ZA 2008. ZA KONKURENTNOST HRVATSKOG GOSPODARSTVA

Prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, čiji su prihodi planirani u iznosu od 115,6 milijardi kuna, a rashodi 119,4 milijarde kuna, usmjeren je na nastavak fiskalne konsolidacije i usporavanje rasta državne potrošnje, ističu iz Ministarstva financija.

S obzirom na promjene u okruženju, te procjene makroekonomista o nižoj stopi gospodarskog rasta nego li se predviđalo prije nekoliko mjeseci, a višoj stopi inflacije, iz Ministarstva ističu da će se i država prilagoditi tim uvjetima i ponašati se itekako odgovorno.

Proračun je rađen uz projekcije realnog rasta BDP-a od 4,5 posto, te procjenu inflacije od 5,2 posto, a planiran je deficit opće države od 2,3 posto BDP-a, od čega se 1,3 posto (iznos od 3,8 milijardi kuna) odnosi na deficit središnje države, 0,7 posto na deficit fondova, a 0,3 posto deficit lokalne države.

Iz Ministarstva financija prijedlog proračuna, koji bi se sutra trebao naći i pred Vladom, upućuju pod radnim nazivom za konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Sredstva i poticaji u gospodarstvu i poljoprivredi, u znanosti rastu daleko više nego li je prosječan rast proračuna, kaže ministar financija Ivan Šuker. U Ministarstvu to potkrepljuju i podatkom da se za poticanje poduzetništva planira iznos od 1,87 milijardi kuna, što je 25,7 posto više nego li prošle godine.

Ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj povećala bi se za 32 posto, na 4,1 milijardu kuna, dok će sredstva za regionalni razvoj i kapitalna ulaganja rasti za 67 posto, na 1,87 milijardi kuna. Turizam pak može očekivati povećanje za 48,8 posto na 233,2 milijuna kuna, a sredstva za znanost, obrazovanje i šport u ovoj bi se godini povećala za 933 milijuna, na 11,7 milijardi kuna, a u informatizaciju društva za 23,4 posto, na 951 milijun kuna.

Od proračunskih rashoda izdvajaju i rast ulaganja u modernizaciju pravosuđa za 7,3 posto (na 2,6 milijardi kuna), i borbu protiv korupcije za oko 6 posto (466,7 milijuna kuna). Izdvajanja za mirovine rast će za 10 posto, na 33,1 milijardu kuna, u što su uključene i mirovine hrvatskih branitelja, a rast je posljedica i zakona o izjednačavanju mirovina starih i novih umirovljenika. Zdravstvu i socijalnoj skrbi namijenjen je iznos od 22,4 milijarde kuna, no, iz Ministarstvu financija odbijaju primjedbe o smanjenju za zdravstvo podsjećajući da je 2007. izdvojeno 1,7 milijardi kuna za pokriće gubitaka u zdravstvu i kada se izuzme taj iznos, kažu, sredstva zdravstvu i socijalnoj skrbi u ovoj godini rastu. Na upit o planiranim prihodima od privatizacije, iz Ministarstva financija ističu da su planirana u iznosu od 1,05 milijardi kuna, ali i napominju da će to ovisiti i o stanju na financijskom tržištu. Budu li uvjeti na financijskom tržištu ovako nestabilni, država neće razmišljati o većim privatizacijama, kažu. Komentirajući neke prijedloge o promjenama u poreznom sustavu, primjerice o povećanju neoporezive osnovice plaća, iz Ministarstva kažu da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja. Porez na dohodak je prihod jedinica lokalne samouprave, pa bi o takvim promjenama trebalo razgovarati s njima, kažu u Ministarstvu u kojem su izračunali da bi povećanje neoporezivog dijela dohotka za sto kuna za te jedinice značilo oko 450 milijuna kuna manji prihod.

Iz Vlade i Ministarstva su već ranije najavili da bi se za otplatu zajmova koji dospijevaju ove godine zadužili u inozemstvu, te najavljuju da bi na europsko financijsko tržište krajem ožujka, početkom travnja mogli izići s oko 5,5 milijardi kuna vrijednim izdanjem obveznica.(Hina)



Pisane vijesti