MINISTAR ŠUKER ODRŽAO GOVOR O NA SVEUČILIŠTU HARVARD

Ministar financija Ivan Šuker, u pratnji veleposlanika Republike Hrvatske pri Sjedinjenim Američkim Državama Nevena Jurice i svog pomoćnika ministra financija Zdravka Marića posjetio je u utorak 23. Listopada 2007., sveučilište Harvard u Cambridge-u, Massachussets, u Sjedinjenim Američkim Državama na kojem se trenutno školuje 14 studenata iz Hrvatske. Ministar Šuker je obišao sveučilišni kampus, posebice Wadsworth House, drugu najstariju građevinu sveučilišta iz 1727. godine u kojoj je u prošlosti boravio prvi američki predsjednik George Washington, te je tamo u Knjigu gostiju upisao svoje dojmove o posjetu i nade za budući napredak Hrvatske. Tako je ministar Šuker postao treći hrvatski političar koji je nakon predsjednika Republike i predsjednika Vlade Republike Hrvatske službeno posjetio sveučilište Harvard, i predstavio gospodarske uspjehe i postignuća fiskalne politike kao i euroatlantske ciljeve Hrvatske profesorima, studentima, i gostima na tom najstarijem američkom sveučilištu.

Ministar Šuker se tijekom posjeta susreo s gospođom Elaine Pappoulias, predsjednicom Kokkalis programa za južnu i jugoistočnu Europu, gospodinom Joseph McCarthy-em, zamjenikom dekana i direktorom obrazovnih programa John F. Kennedy School of Government, profesoricom Lindom Bilmes koja svakog jesenjeg semestra predaje izuzetno traženi predmet "Proračun i javne financije", profesorom Richad Morningstar-om, bivšim američkim veleposlanikom pri EU koji sad predaje predmet "Američko-europski politički odnosi" te brojne studente sveučilsta Harvard. Predavanje ministra Šukera pod nazivom "Hrvatska: Postignuća, izazovi i europske težnje male zemlje" (Croatia: The Achievements, Challenges, and EU Aspirations of a Small State) organizirano je na John F. Kennedy School of Government, na poziv i uz potporu Kokkalis programa za južnu i srednje-istočnu Europu. Ministar je predstavio ne samo strateške ciljeve Hrvatske, glavna makroekonomska postignuća od rasta i ulaganja do smanjivanja proračunskog deficita i vanjskog duga, nego i tekuće i predstojeće prioritetne reforme od poboljšanja ulagačke klime, modernizacije pravosuđa i obrazovnog sustava, razvoja malog i srednjeg poduzetništva, do reforme državne uprave i dovršetka procesa privatizacije. Ministar je odgovarajući na brojna pitanja o važnosti zaštite okoliša i prirodnih bogatstava Hrvatske pozvao nazočne da posjete našu lijepu zemlju te predstavio i raznolikost hrvatske turističke ponude.

Predsjednica Kokkalis Programa Elaine Pappoulias izražavajući radost radi ministrova posjeta te nadu da će veći broj Hrvata tijekom narednih godina uz potporu stipendije zaklade Lukšić ostvariti san o studiju na ovom prestižnom sveučilištu, bilo na poslijediplomskom studiju ili višetjednoj profesionalnoj edukaciji, naglasila je da Hrvatska u Kokkalis programu ima velikog prijatelja. Naime, Kokkalis program upravlja zakladom obitelji Lukšić kojoj je cilj omogućiti Hrvatima dobivanje dvije stipendije za poslijediplomski studij i četiri stipendije za profesionalnu edukaciju godišnje. Stipendije zaklade obitelji Lukšić namijenjene su Hrvatima koji će provesti na Harvardu neko vrijeme radi stručnog usavršavanja, a potom se vratiti i pomoći dalji razvoj Hrvatske u domovini, po mogućnosti u okviru javnih institucija. Najbolji način već ostvarene suradnje državne uprave i sveučilista Harvard te praktične podrške značaju obrazovanja ogleda se u činjenici da je uz podršku ministra Šukera upravo ove godine dvoje njegovih pomoćnika postalo dobitnicima Lukšić stipendije. Tako je Zdravko Marić u srpnju završio profesionalnu edukaciju o javim financijama, a Ana Hrastović je od ljeta na poslijediplomskom studiju o javnoj administraciji. Kokkalis program nada se da će i ostale institucije državne uprave prepoznati u budućnosti značaj ovakve suradnje, te će stoga njihovi predstavnici ovog tjedna u Zagrebu posjetiti Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Središnji državni ured za upravu.

Nadalje, na poziv profesorice Linde Bilmes pomoćnik ministra financija Zdravko Marić gostovao je zajedno s gospodinom Scott B. Gudesom, predstavnikom Odbora za proračun američkog Senata, na današnjem predavanju u okviru predmeta "Proračun i javne financije". Zdravko Marić i Scott B. Gudes predstavili su značajke hrvatskog i američkog proračunskog procesa, te različitosti u izvorima proračunskih prihoda. Zdravko Marić uživao je u raspravi sa 70-tak Harvardovaca o Smjernicama ekonomske i fiskalne politike, koji su izrazili nadu da će i u narednim godinama dobiti mogućnost ovako se detaljno upoznati s ne-američkim proračunom koji je od američkog proračuna po svojoj strukturi daleko bliži brojnim studentima iz ostalih europskih zemalja, te Afrike i Azije.



Pisane vijesti