PROJEKT RAZVOJA SUSTAVA ODGOJA I OBRAZOVANJA

Ministar financija Republike Hrvatske, Ivan Šuker, i Anand K. Seth, direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, danas su potpisali Ugovor o zajmu u iznosu od 68 milijuna EUR za Projekt razvoja sustava odgoja i obrazovanja.

S napredovanjem Hrvatske na integraciji u Europsku uniju, postoji jak konsenzus da su sustavu potrebne značajne promjene kako bi mogao odgovoriti na sadašnje i buduće potrebe pojedinaca i hrvatskog društva.

Projekt razvoja sustava odgoja i obrazovanja podržat će provedbu prioritetnih područja nedavno usvojenog Vladinog Plana razvoja sustava odgoja i obrazovanja 2005-2010.

"Predviđeno trajanje Projekta je četiri godine, a glavni ciljevi su unaprijediti proces stjecanja znanja kod učenika i uspješnost sustava odgoja i obrazovanja uvođenjem šireg raspona metoda podučavanja i učenja, te jačanje upravljanja cjelokupnog sustava odgoja i obrazovanja", rekao je ministar financija Ivan Šuker.

"Kreditna sredstva ulagat ćemo u unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja prema strateškom razvojnom dokumentu nazvanom Plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja 2005-2010, koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila u lipnju ove godine. Ovaj kredit potvrđuje opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske za podupiranje odgoja i obrazovanja kao stupa razvoja društva temeljenog na znanju. U razvoju naše strategije obrazovanja Svjetska banka imala je i ulogu suradnika, a ne samo financijera, jer nam je ponudila svoja najbolja iskustva i suvremene pedagoške teorije. No, isto tako planirane sadržaje i aktivnosti financirat ćemo vlastitim sredstvima uz ona iz zajma Svjetske banke. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je izradilo sve pripremne korake koji su prethodili ovom današnjem potpisivanju, surađujući sa brojnim domaćim i inozemnim stručnjacima", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac.

"Hrvatska je predana promicanju razvoja tržišnog gospodarstva temeljenog na znanju, što su ključni zahtjevi za uspješno članstvo i u europskoj i u globalnoj zajednici. Projekt obrazovanja je prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj gdje ce se u sredistu pozornosti naci ocekivani rezultati projekta za razliku od prethodne prakse gdje je naglasak bio na ulaznim vrijednostima ", rekao je Anand K. Seth, direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Jedan od ciljeva Projekta razvoja sustava odgoja i obrazovanja je i poboljšano poučavanje i stjecanje znanja učenika uvođenjem šireg raspona primjerenih pedagoških metoda, uz istodobno jačanje upravljanja i rukovođenja na svim razinama.

Projekt ima četiri prioriteta:

· Prvi prioritet: je unaprjeđenje rada u učionici obnovom kurikuluma u svim školama i pomicanjem fokusa poučavanja prema aktivnom učenju, rješavanju problema i razumijevanju. Taj prioritet uključuje i uvođenje Hrvatskih nacionalnih obrazovnih standarda u osnovnoj školi, te razvijanje stručnog znanja i vještina učitelja i nastavnika. Financirat će se izobrazba stručnjaka za školski kurikulum, stručno usavršavanje učitelja i nastavnika, nove škole itd.

· Drugi prioritet: usmjeren je prema poboljšanom praćenju i vrednovanju razvijanjem politika, aktivnosti i struktura koje poboljšavaju kapacitete odgojno-obrazovnog sustava za prikupljanje, analiziranje i širenje informacija u vezi s uspješnošću sustava. On podupire uspostavljanje izvana vođenog završnog školskog ispita - mature - kao i s njim povezane logistike.

· Treći prioritet: ima za cilj jačanje rukovođenja i vodstva u sektoru odgoja i obrazovanja. On će poduprijeti napore na poboljšanju rukovođenja, uključujući razvijanje politike, planiranje i sposobnosti za financijsko upravljanje i nabavu na središnjoj razini, kapacitete za vođenje i koordinaciju na regionalnoj razini, te vodstvo u sustavu odgoja i obrazovanja na razini škola.

· Četvrti prioritet: usmjeren je na promicanje regionalnog razvoja i inovacija. On će poduprijeti smanjenje broja škola koje rade u više smjena osiguravanjem potpore za ulaganja u infrastrukturu. Također će promicati mogućnosti za škole da osiguraju više izborne nastave i neformalne nastave.

Krajnji rezultati Projekta

· Počevši sa 2009. matura će postati obvezna za sve učenike općih srednjih škola na završetku školovanja.

· Na kraju Projekta očekuje se da će u dvije trećine osnovnih i srednjih škola 80 posto nastavnog osoblja biti obuhvaćeno stalnim stručnim usavršavanjem.

· Do 2009. bit će uspostavljen potpuno funkcionalan informacijski upravljački sustav u odgoju i obrazovanju, a informacije o uspješnosti i rezultatima odgojno-obrazovnog sustava sustavno će se upotrebljavati za planiranje i razvijanje politike.

· 80 posto ravnatelja osnovnih i srednjih škola proći će novu obuku za rukovodstvo škola do kraja Projekta.

· Kao rezultat poboljšanja u kvaliteti i dostupnosti povećat će se neto stopa upisa.

· Bit će obavljeno uspoređivanje uspješnosti učenika s referentnim pokazateljima (PISA), a uspješnost Hrvatske će se poboljšati u usporedbi s prosječnim vrijednostima u Europskoj uniji.

Otkako je Hrvatska postala članicom Svjetske banke 1993. godine, Banka joj aktivno pruža financijsku i tehničku pomoć, daje joj savjete vezano uz sektorske politike, te joj pruža analitičke usluge. Dosad je Banka poduprla 29 projekata u ukupnoj vrijednosti od preko 1,55 milijardi USD, a osigurala je i darovnice u vrijednosti od više od 20 milijuna USD. Svi do danas dovršeni projekti dobili su zadovoljavajuću ocjenu. Ukupna uspješnost portfelja posljednjih godina također je iznad regionalnog prosjeka, a stope povlačenja sredstava su visoke.



Pisane vijesti