MFIN: OBRAčENO 80 POSTO POREZNIH PRIJAVA; REKORDERI S OKO 9 MILIJUNA KUNA

Poreznici su do konca proteklog tjedna obradili 80,77 posto zaprimljenih godišnjih prijava poreza na dohodak, a prema za sada obrađenim prijavama najviši prijavljeni dohoci dosežu gotovo devet milijuna kuna.

Prema do sada obrađenim prijavama najveći dohodak od nesamostalnog rada za 2006. prijavili su obveznik iz Varaždina i to 8.901.886 kuna, te obveznik iz Zagreba 8.847.278 kuna.

Najveći su pak dohodak od obrta i slobodnih zanimanja prijavila dva obveznika iz Osijeka sa 3.076.966 kuna, odnosno 2.049.147 kuna.

Prema preliminarnim podatcima, odnosno podatcima o 777.569 obrađenih od ukupno 926.612 zaprimljenih poreznih prijava, do sada je 698.786 građana ostvarilo povrat poreza.

Njima se treba vratiti nešto više od 1,22 milijarde kuna, od čega je do sredine srpnja već isplaćeno više od 1,15 milijardi kuna.

Ukupno isplaćeni iznos do sredine srpnja ove godine je za 17,75 posto veći nego li u istom razdoblju prošle godine, ističu iz Ministarstva financija u kojem očekuju da će se građanima ukupno vratiti 1,4 milijarde kuna preplaćenog poraza na dohodak.

Iz Ministarstva pritom naglašavaju kako će se isplata preplaćenog poreza na dohodak temeljem prijava za prošlu godinu nastaviti uobičajenom dinamikom.

Državi pak na ime poreza na dohodak, prema do sada obrađenim prijavama, 47.907 poreznih obveznika treba uplatiti 234,66 milijuna kuna.

Statistička izvješća o do sada obrađenim prijavama pokazuju da su na listi 20 obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada, izuzev jednog obveznika iz Varaždina, svi ostali iz Zagreba, a dohoci se kreću od 2,5 do gotovo devet milijuna kuna.

Dvojicu već spomenutih obveznika, koja su prijavila više od 8,8, odnosno 8,9 milijuna kuna, slijede dva obveznika koja su prijavila 4,98, odnosno 4,48 milijuna kuna, više od tri milijuna prihodovana u prošloj godini prijavilo je šest obveznika (od 3,07 do 3,94 milijuna kuna), dok preostalih deset na listi prijavljuje od 2,54 do 2,99 milijuna kuna.

Na listi pak poreznih obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja najveći se dohoci kreću od 973 tisuće do tri milijuna kuna, a za sada je više od tri milijuna kuna prijavio samo jedan obrtnik iz djelatnosti visokogradnje, više od dva milijuna kuna jedan arhitekt, obojica su iz Osijeka.

Više od milijun kuna (od 1,04 do 1,39 milijuna kuna) prijavilo je dvanaest obrtnika, dok je prostalih šest na listi prijavilo od 973 do 999 tisuća kuna.

Uz već spomenutu dvojicu iz Osijeka na listi su još dva obveznika iz tog grada, a najviše ih je ipak, pet iz Zagreba, po dva su iz Šibenika, Pazina i Karlovca, te po jedan iz Splita, Koprivnice, Dubrovnika, Gospića i Rijeke.

Među djelatnostima dominiraju graditeljstvo s dva obrtnika koja se bave visokogradnjom, dva rušenjem građevinskih objekata i zemljanim radovima, jedan niskogradnjom, a tu je i jedan arhitekt, dok se dvojica bave nekretninama (jedan iznajmljivanje, a jedan kupnja i prodaja vlastitih nekretnina).

Na listi su i četiri odvjetnika, te dva pekara, dok se ostali bave različitim djelatnostima - pomorski i obalni prijevoz putnika, rezanje i obrada kamena, proizvodnja alata, tehničko ispitivanje i analiza, ostale zabavne djelatnosti.(Hina)



Pisane vijesti