SVJETSKA BANKA PODUPIRE VLADU REPUBLIKE HRVATSKE U MODERNIZIRANJU SUSTAVA POREZNE UPRAVE

Jučer su između Vlade Republike Hrvatske i Svjetske banke uspješno zaključeni pregovori o Projektu modernizacije Porezne uprave u vrijednosti od 50 milijuna eura. Po završetku pregovora g. Ante Žigman, državni tajnik Ministarstva financija i g. Waleed Haider Malik, voditelj projekta Svjetske banke, potpisali su Usuglašeni zapisnik o pregovorima. Očekuje se da će Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobriti ovaj zajam u lipnju 2007.

Glavni prioritet Strategije pomoći Svjetske banke Republici Hrvatskoj jest podrška naporima hrvatske Vlade za uspješno integriranje Republike Hrvatske u Europsku uniju. Cilj modernizacije Porezne uprave je osigurati Hrvatskoj sredstva za podupiranje fiskalne održivosti, smanjenje administrativnog opterećenja poreznih obveznika uklanjanjem strukturnih i institucionalnih slabosti te izgradnja kapaciteta Porezne uprave potrebnih za uspješno pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

U tom smislu, primarni cilj Projekta modernizacije Porezne uprave jest pružanje pomoći hrvatskoj Vladi kako bi Poreznu upravu ustrojila kao učinkovitiju, djelotvorniju, transparentnu i odgovornu instituciju.

- Poboljšanje učinkovitosti će se postići pojednostavnjenjem i većom transparentnosti procedura i obrazaca, prilagođavanjem poslovanja i poreznog računovodstva, uspostavljanjem elektroničkog sustava arhiviranja, poboljšanjem obrazovanja i dostupnosti osoblja zaposlenog u podružnicama Porezne uprave i, naposljetku, uspostavljanjem integriranih informacijskih sustava.

- Povećanje djelotvornosti će se postići provođenjem revizija, naplata poreza, kontrole, provedbom žalbenog postupka i pravnim zastupanjem, te razmjenom informacija između agencija.

- Povećanje transparentnosti i odgovornosti će se postići pomoću rigoroznih internih kontrola, povećane razine predanosti etičkim normama od strane zaposlenih i uključenih institucija te povećanjem odgovornosti institucija prema javnosti.

"Cilj Projekta modernizacije Porezne uprave jest povećati učinkovitost, transparentnost i odgovornost Porezne uprave. Projekt ce doprinijeti postizanju daljnjih poboljšanja na područjima pružanja usluga poreznim obveznicima i ispunjavanja poreznih obveza, putem jačanja kapaciteta i unapređenja sustava Porezne uprave.

Skup projektnih aktivnosti koje su predviđene projektom obuhvaćaju - konsolidaciju i funkcionalno objedinjavanje poreznih ureda unutar Grada Zagreba, unapređenje i jačanje ispostave za velike porezne obveznike, jačanje funkcije upravljanja ljudskim potencijalima Porezne uprave, ustrojavanje Porezne akademije, obuku zaposlenika kao i poreznih obveznika, te unapređenje informacijskog sustava Porezne uprave, uključujući pružanje podrške uvođenju poreznog broja," izjavio je g. Ante Žigman, državni tajnik Ministarstva financija.

"Projekt Modernizacije Porezne uprave pomoći će pri implementaciji uvođenja poreznog broja, budući je Porezna uprava u završnoj fazi pripreme nacrta prijedloga zakona o uvođenju poreznog broja. Projekt modernizacije poduprijet će i analizu povezivanja s ostalim registrima, uvođenje poreznog broja u sve ostale registre i njegovu dodjelu poreznim obveznicima," rekao je g. Ivica Mladineo, ravnatelj Ureda Porezne uprave.

"Svjetska banka prepoznaje napore i odlučnost hrvatske Vlade da značajno ubrza promjene u ovom sektoru. Zadovoljstvo nam je biti partnerima u ovom projektu budući da možemo pružiti potrebnu ekspertizu u ovom području te pomoći Hrvatskoj da razvije sustav registriranja poreznih obveznika koji će biti usklađen sa sustavom EU-a, što će ujedno olakšati integriranje Hrvatske u EU. Nadamo se da će uspješna provedba Projekta modernizacije Porezne uprave imati velik utjecaj ne samo na relevantne institucije, nego će, što je još važnije, donijeti veliku korist građanima Hrvatske stvaranjem učinkovitijeg, ekonomičnijeg, transparentnog i odgovornog sustava porezne uprave. Osim toga, primjena poreznog broja će također uspostaviti temelj za bolje ciljanje programa socijalnih naknada, područja reforme koje je Vlada nedavno identificirala kao jedan od prioriteta u svojoj Strategiji reforme socijalnih naknada," rekla je Sanja Madžarević Šujster, v.d. voditelja Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.


Projekt modernizacije Porezne uprave uključit će četiri međusobno povezane komponente

Komponenta 1 - Organizacijsko objedinjavanje i funkcionalna preraspodjela poreznih ureda Porezne uprave Republike Hrvatske
- Cilj ove komponente jest poboljšanje porezne discipline, učinkovitosti i usluga za porezne obveznike putem (i) organizacijskog restrukturiranja mreže 13 gradskih lokacija Zagreba i njihovo objedinjavanje u novi kompleks poreznog ureda; kao i (ii) pojačanje ureda za velike porezne obveznike;

Komponenta 2 - Unaprjeđenje znanja i stručnosti poreznih službenika i zainteresiranih strana
- Cilj ove komponente je jačanje profesionalizma, kompetentnosti i integriteta poreznih službenika i znanja poreznih obveznika i drugih zainteresiranih strana kroz osiguranje obuke i osnivanje Porezne akademije

Komponenta 3 - Tehnološko poboljšanje usluga, sustava za upravljanje informacijama i podrška uvođenju poreznog broja
- Cilj ove komponente je moderniziranje poslovnih procesa, provođenje standardnih procedura informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT), podrška za provedbu sustava upravljanja informacijama te pomoć pri uvođenja poreznog broja (PB);

Komponenta 4 - Potpora modernizaciji i upravljanju projektom
- Cilj ove komponente je podrška razvoju i provedbi strateškog plana modernizacije Porezne uprave i izgradnji kapaciteta za aktivnosti vezane za upravljanje projektom.

Od 1993. godine, kad je Hrvatska postala članicom Svjetske banke, ova je organizacija aktivna u pružanju financijske i tehničke pomoći, savjetovanju u vezi sa sektorskim politikama te pružanju analitičkih usluga Republici Hrvatskoj. Do današnjeg dana Svjetska banka je odobrila 35 zajma u ukupnoj vrijednosti od 2,18 milijardi USD te 48 darovnica u ukupnoj vrijednosti od 51,5 milijuna USD. Također, svi projekti koji su trenutačno u tijeku i koje financira Svjetska banka pozitivno su ocijenjeni.



Pisane vijesti