PREDSTAVLJANJE ZAKONA O UNUTARNJOJ FINANCIJSKOJ KONTROLI U JAVNOM SEKTORU

Temeljni je cilj Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru, donesenog krajem prošle godine, svesti na minimum korupciju u lokalnoj samoupravi te državnoj upravi, kao i olakšavanje nadzora nad trošenjem financijskih sredstava samim jedinicama javne uprave.

Rekao je to na na današnjem predstavljanju tog zakona županima, gradonačelnicima i načelnicima općina ministar financija Ivan Šuker te dodao kako su jedinice unutarnje revizije već uspostavljene na državnoj razini, odnosno u svih 13 ministarstava, što je bio preduvjet za početak primjene ovog zakona.

Ujedno je pozvao predstavnike županija da razmotre načine na koje bi se takve jedinice uspostavljale na lokalnoj razini, uzimajući u obzir veličinu nekih općina, kojima nije potrebno da "samo zaposle dva nova administratora".

Donošenje ovog zakona bila je obveza Hrvatske u sklopu usklađivanja zakonodavstva pravnoj stečevini Europske unije u okviru poglavlja 32. pod nazivom Financijski nadzor, a njime se uspostavlja sustav unutarnjih financijskih kontrola, čiji su osnovni elementi financijsko upravljanje i kontrola te unutarnja revizija.

Uspostavu sustava unutarnjih financijski kontrola u Hrvatskoj EU je pomogla kroz dva CARDS projekta, pri čemu je prvi, CARDS 2002. dovršen uspostavom Uprave za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole unutar Ministarstva financija, tzv. Središnje harmonizacijske jedinice.

Prema riječima pomoćnice ministra financija Ljerke Linzbauer, za uspostavu sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Hrvatska je trebala ispuniti tri uvjeta. Uvjet uspostave zakonodavnog okvira ispunjen je donošenjem Zakona, a uspostave institucionalnog okvira osnivanjem jedinica unutarnje revizije po ministarstvima.

Treći je uvjet educiranje kadra, pa su unutarnji revizori prošli izobrazbu organiziranu od strane CARDS projekta i Ministarstva financija, a osposobljeni su i domaći treneri koji provode izobrazbu u koju je do sada uključeno 157 kandidata za unutarnje revizore.(Hina)



Pisane vijesti