CROLEI INDEKS: NASTAVAK GOSPODARSKOG RASTA I U 2007. GODINI

Vrijednost CROLEI indeksa je u listopadu 2006. godine u odnosu na prethodni mjesec porasla za 1,05 bodova, a u odnosu na isti mjesec prošle godine CROLEI je za 4,3 posto viši. Time je indeks nastavio putanju neprestanog desetomjesečnoga rasta koji je započeo početkom 2006. godine.

Difuzni indeks, kao udio komponenti indeksa koje su iskazale porast u promatranom mjesecu, iznosio je oko 73 posto.

Najnoviji porast vrijednosti indeksa, zajedno s porastima indeksa u proteklom razdoblju, najavljuje nastavak gospodarskoga rasta u razdoblju do sredine drugog tromjesečja 2007. Na osnovi vrijednosti difuznog indeksa iz proteklih mjeseci, može se očekivati da će predviđena gospodarska aktivnost najvjerojatnije biti umjereno ubrzana.

Komponente koje su u listopadu svojim porastom pridonijele porastu vrijednosti CROLEI indeksa su: nominalna neto plaća po zaposlenome, zaposleni s evidencije u tijeku mjeseca, uvoz strojeva i transportnih uređaja, nekonsolidirani prihodi državnoga, županijskih i općinskih proračuna, realni promet u trgovini na malo, ukupna likvidna sredstva, kunski štedni i oročeni depoziti poslovnih banaka i devizne rezerve poslovnih banaka na oročene depozite s otkaznim rokom.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u "Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine



Pisane vijesti