POTPISAN UGOVOR O IZBJEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA IZMEčU HRVATSKE I IZRAELA

U Ministarstvu financija danas je potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i imovinu između Hrvatske i Izraela.

Ugovorom su, kako je istaknuto, postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga te povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti između dviju zemalja.

Ugovor su potpisali ministar financija Ivan Šuker i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Shmuel Meirom.

Istaknuli su kako će ovaj ugovor pridonjeti boljoj gospodarskoj suradnji dviju zemalja, kao i povećanju robne razmjene.

Šuker je pojasnio kako je ugovorom definiran pojam rezidenta te se tako izbjegava dvostruko oporezivanje hrvatskih rezidenta, ali i sprječava izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak. Osim toga, ugovorom se omogućuje hrvatskim građevinskim i sličnim tvrtkama da ne plaćaju porez na dobit u Izraelu ukoliko radovi traju kraće od 12 mjeseci, omogućuje se hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim tvrtkama koja obavljaju poslove prijevoza robe između dviju zemalja plaćanje poreza na ostvarenu dobit isključivo u Hrvatskoj.

Pri oporezivanju dividendi utvrđena je stopa poreza po odbitku od pet posto bruto iznosa dividendi pri udjelu većem od 25 posto; 10 posto bruto iznosa dividendi ako je stvarni korisnik dividendi društvo u čijem je izravnom vlasništvu najmanje 10 posto kapitala izraelskog društva koje isplaćuje dividende, a dividende se isplaćuju iz dobiti na koju se u Izraelu porez plaća po stopi nižoj od uobičajene stope izraelskog poreza na dobit; i 15 posto u svim drugim slučajevima.

Pri oporezivanju kamata utvrđena je stopa poreza po odbitku od pet posto bruto iznosa kamata ako su kamate nastale u državi ugovornici i isplaćene na svaki zajam koji je odobrila banka druge države ugovornice; i 10 posto bruto iznosa kamata u svim drugim slučajevima. Pri oporezivanju naknada za autorska prava utvrđena je stopa poreza po odbitku od pet posto.

U završnim odredbama ugovora propisano je da će hrvatska društva u Izraelu imati isti status i pogodnosti kao i tvrtke te države.

Meirom je istaknuo kako je ovo peti komercijalni ugovor potpisan s Hrvatskom (već su potpisani ugovori u području zračnih usluga, turizma, trgovine te promicanja i zaštite ulaganja). Mišljenja je kako će ovaj ugovor potaknuti gospodarske odnose dviju zemlja budući podaci o robnoj razmjeni nisu zadovoljavajući. Izrazio je nadu da će uskoro biti potpisan ugovor na području carina te da će se već tada moći govoriti o rastu robne razmjene između dvije zemlje.(Hina)



Pisane vijesti