NOVI ZAJAM HRVATSKOJ ZA OBNOVU I MODERNIZACIJU ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Administrativno vijeće Razvojne banke Vijeća Europe, u kojem Republiku Hrvatsku predstavlja pomoćnica ministra financija Ana Hrastović, jutros je u Parizu jednoglasno odobrilo novi zajam Republici Hrvatskoj u iznosu 327.679.341,00 HRK (ekvivalent 45.231.464,00 EUR) za financiranje 50% neto troškova projekta obnove i modernizacije zdravstvenih ustanova.

Preostala sredstva za sufinanciranje projekta osigurat će se u Državnom proračunu. Ovaj projekt će biti već 3. u nizu za zdravstvenu infrastrukturu koji sufinancira Razvojna banka Vijeća Europe, a dosadašnja dobra suradnja s tom važnom međunarodnom institucijom osigurat će brzu i kvalitetnu provedbu i ovog novog projekta.

Sklapanje tog zajma je 27. srpnja 2006. radi političke i socijalne važnosti projekta podržao tajnik Vijeća Europe Terry Davis. Ovaj projekt u cijelosti je usklađen ne samo sa Strategijom suradnje Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, nego i sa zaključcima Zajedničkog foruma o javnom zdravstvu koji su u studenom 2005. u Skopju organizirali Vijeće Europe, Razvojna banka Vijeća Europe i Svjetska zdravstvena organizacija i na kojem su se ministri zdravstva jugoistočne Europe, uključujući ministra Nevena Ljubičića, usuglasili s potrebom poboljšanja učinkovitosti zdravstvenih sustava u regiji.

Sam projekt financirat će prvenstveno ulaganja u infrastrukturu i opremu potrebnu za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Opću bolnicu Vukovar, Kliničku bolnicu Split, Kliničku bolnicu Merkur, Kliniku za tumore Zagreb, Opću bolnicu Zadar i Kliničku bolnicu Osijek.

Očekuje se da će Ugovor o zajmu potpisati Ivan Šuker, ministar financija, tijekom narednih mjesec dana, nakon čega će se provesti redovna procedura potvrđivanja međunarodnog ugovora u Hrvatskom saboru. Za provedbu projekta bit će nadležno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

 



Pisane vijesti