BDP: Ministar Marić očekuje nastavak pozitivnih gospodarskih trendova i u trećem tromjesečju

Slika /slike/vijesti/Maric2017.jpg

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je ocijenio da je ostvareni rast BDP-a u drugom tromjesečju dobar pokazatelj i da očekuje nastavak tih pozitivnih trendova i u trećem tromjesečju, poglavito zbog turističke sezone.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je već 11. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,5 posto. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,0 posto.

"To je vrlo blizu očekivanja vodećih ekonomskih analitičara banaka i nacionalnih institucija u Hrvatskoj ", istaknuo je Marić, dodavši da temeljem do sada objavljenih podataka, Hrvatska u drugom ovogodišnjem tromjesečju bilježi i više stope rasta od većine zemalja EU-a, "što je također dobar i pozitivan pokazatelj".

Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatski je BDP, naime, u drugom tromjesečju ojačao za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje porastao za 3,4 posto. Gospodarstvo EU-a poraslo je istodobno za 0,6 posto na kvartalnoj i 2,3 posto na godišnjoj razini.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Ta potrošnja porasla je za 3,8 posto.

Marić ocjenjuje dobrim što najveći poticaj gospodarskom rastu stiže od potrošnje i investicija. Investicije su, naime, porasle osmi kvartal zaredom. "Tu se vide i određeni pozitivni efekti porezne reforme", kazao je odgovarajući na upite novinara po izlasku iz Banskih dvora.

Kako je dodao, iz mjeseca u mjesec prate se ostvarenje poreznih prihoda, iz kojih se "definitivno vidi da su pozitivni pomaci što se tiče investicijske aktivnosti, ali i raspoloživog dohotka, odnosno potrošnje kućanstava".

"Očekujemo nastavak tih pozitivnih trendova i u trećem tromjesečju, poglavito iz perspektive turističke sezone, kad ćemo imati nešto bolje i kvalitetnije brojke ispred sebe", izjavio je Marić te dodao da je to na tragu Vladine projekcije rasta za čitavu 2017. godinu od 3,2 posto. Istaknuo je, međutim, da Hrvatska treba težiti i višim stopama rasta.

Osvrnuvši se na industrijsku proizvodnju, kazao je da je pokazala blago usporavanje krajem prvog tromjesečja, međutim da su 5. i 6. mjesec demantirali to usporavanje te su nastavljene značajne stope rasta.

"Cijelo drugo tromjesečje vidimo dosta solidan performans trgovine na malo, što mi je važno iz perspektive porezne reforme i zaposlenosti odnosno raspoloživog dohotka. Sve skupa gledano, ti visokofrekventni indikatori, uključujući industrijsku proizvodnju, su u dobrom stanju", ocijenio je ministar financija.

Na upit hoće li kriza u Agrokoru imati negativni utjecaj na gospodarstvo, Marić je istaknuo da je Vlada u ekonomskim i fiskalni smjernicama apostrofirala potencijalne negativne rizike za gospodarski rast, među kojima je Agorkor. Međutim, istaknuo je, uzevši u obzir sve okolnosti, pa tako i najnoviji podatak o BDP-u za drugo tromjesečje, Vlada je zadržala istu projekciju rasta za ovu godinu.

Proračun se puni sukladno planu
Na upit novinara kako će se trošiti novac bude li ostvarenje proračuna bolje od očekivanja, Marić je podsjetio da je prošle godine proračun planiran originalno uz stopu rasta BDP-a od 2 posto te uz deficit od 2,6 posto BDP-a, a da je u konačnici godina završena znatno bolje - stopa rasta BDP-a bila je gotovo 3 posto, a deficit je pao na povijesno niskih 0,8 posto BDP-a.

Kako je kazao, kod rashodne strane proračuna treba racionalno, odgovorno i efikasno trošiti sredstva, a prihodna strana treba biti iskorištena za daljnje smanjivanje proračunskog deficita i javnog duga.

"Nadamo se da će u okviru i tijeku našeg mandata biti mogućnosti i prostora za novi val poreznog rasterećenja", kazao je.
Naveo je da će tijekom jeseni biti daljnjih rasprava, javnih obraćanja, simulacija i analiza oko poreza na nekretnine. Osvrnuvši se na poreznu reformu, podsjetio je da se ove godine već napravilo porezno rasterećenje od dvije milijarde kuna, poglavito u području dohotka i dobiti.
"Taj efekt se definitivno vidi i u ovim gospodarskim pokazateljima, ali i na polju javnih financija", ustvrdio je Marić.

Rekao je i da se prihoda i rashodna strana proračuna zasad izvršavaju sukladno planu.
"Naravno, ako budemo imali i te slatke brige, da 2017. godine budemo na tragu 2016. u smislu da budemo i bolji od samih originalnih očekivanja, vjerujte da ćemo se odgovorno ponašati. U prvih šest mjeseci ove godine mi smo praktički na tragu toga da opet ponovimo taj rezultat, da budemo bolji od originalnog plana", zaključio je Marić.(Hina)



Pisane vijesti