Državne obveznice uvrštene na burzu. Velik odaziv poruka je povjerenja građana

  • Slika /slike/Vijesti2023/VRH_0366.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Vlada je sa Zagrebačkom burzom danas potpisala ugovor o uvrštenju tzv. narodne obveznice na službeno tržište burze. Građani su u prvom krugu upisa upisali milijardu i 335 milijuna eura obveznica. U drugom krugu upis je bio za institucionalne investitore, a interes je bio oko milijardu eura, dok je alocirano 515 milijuna eura. Ukupan iznos koji je alociran građanima i institucionalnim investitorima je milijardu i 850 milijuna eura. "Ovakav način zaduživanja države, s ovakvim uvjetima za ulagače, predstavlja win-win situaciju – i za državu i za sve one koji uloživši svoja sredstva u državne obveznice mogu računati s prinosima većim nego što bi bili da su taj novac držali na računima u nekim drugim aranžmanima, uz minimalne rizike", istaknuo je premijer Plenković i dodao da je poruka te cijele operacije poruka visokog stupnja povjerenja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na potpisivanju ugovora sa Zagrebačkom burzom o uvrštenju Obveznice Republike Hrvatske. Uz predsjednika Vlade bio je ministar financija Marko Primorac.
 
Uvodno je premijer Plenković čestitao Međunarodni dan žena istaknuvši važnost uloge žena u hrvatskom društvu za dobro funkcioniranje društva, za balans između poslovnog i obiteljskog života kao i za ukupno funkcioniranje cijele zemlje.
 
"Učinit ćemo sve da su i ravnopravne i bitne i ključne, onako kako to istinski mislimo i želimo", poručio je.
 
Govoreći o uvrštenju Obveznice na burzu, premijer Plenković istaknuo je da je Vlada u proteklih sedam godina učinila ogromne iskorake u smislu konsolidiranja međunarodne ekonomske i financijske reputacije Hrvatske.
 
Podsjetio je da je prije sedam godina Hrvatska bila u proceduri prekomjernog proračunskog manjka, u proceduri prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, kreditni rejting joj je bio dva stupnja ispod investicijskog i bila je država koja nije napravila niti jedan institucionalni korak da se pridruži europodručju.
 
Javni dug, dodao je, bio je jako visok, uz proračunski deficit.
 
Odgovorno upravljanje javnim financijama
 
"Sve to danas djeluje kao neka daleka prošlost jer smo mi prije sedam godina pristupili ključnoj tezi, a to je bilo odgovorno upravljanje javnim financijama", istaknuo je predsjednik Vlade i dodao kako je to značilo i smanjenje deficita, a neposredno pred covid krizu bilježio se i proračunski višak, zatim izlazak iz procedura prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih ekonomskih neravnoteža, te postizanje investicijskog kreditnog rejtinga na najvišu razinu u povijesti po sve tri svjetske kreditne agencije.
 
Sidrište toga procesa bio je jasan smjer Hrvatske – dvije dublje integracije, odnosno članstvo u Schengenskom prostoru i europodručju.
 
Premijer Plenković istaknuo je kako nikada nijedan proces integriranja u Europsku uniju nije bio tako jasan, strukturiran, transparentan i poštovan u smislu izvršavanja svih preuzetih obaveza i kriterija, kao proces uvođenja eura od trenutka usvajanja Strategije.
 
"Zbog toga smo i uspjeli i to na način da smo jedina zemlja koja je isti dan ušla u Schengen i u europodručje", kazao je premijer.
 
Dodao je kako je sam proces uvođenja eura pokazao odličnu suradnju između države – Vlade, ministarstava, Hrvatske narodne banke – i svih ključnih aktera, posebno ključnih hrvatskih banaka. Tehnička tranzicija s kune na euro prošla je bez ikakvog zastoja diljem zemlje.
 
U početke smo računali na milijardu eura, no zbog sjajnog odaziva ukupno alocirano 1,85 milijardi eura 
 
Odmah nakon toga uspjeha, krenulo se u izdanje državne obveznice.
 
U početku se, kazao je premijer Plenković, računalo na milijardu eura, međutim čim se predstavila mogućnost upisivanja državne obveznice bio je očit visoki stupanj povjerenja građana u vrijednosni papir koji izdaje država.
 
Građani su, dodao je, vidjeli da im je isplativije uložiti u državnu obveznicu na dvije godine u odnosu na kamate koje su imali na svoju štednju u bankama.
 
"Odaziv je bio sjajan – milijardu i 335 milijuna eura samo od građana, plus još nešto više od 500 milijuna eura za institucionalne investitore, a koji su u biti imali ambiciju uložiti i više", rekao je.
 
Međutim, u jednom trenutku se podvukla crta, pojasnio je predsjednik Vlade jer je u ovom trenutku za refinanciranje obveznica i zaduženja koja dospijevaju  ovo  bilo više nego dovoljno.
 
Win-win situacija za državu i  za sve one koji su uložili u državnu obveznicu
 
U smislu financijskog volumena, dodao je predsjednik Vlade, ova je operacija bila veća nego ona u vremenu kada se trgovalo dionicama Ine i HT-a.
 
"Ovakav način zaduživanja države, s ovakvim uvjetima za ulagače, predstavlja win-win situaciju – i za državu i za sve one koji uloživši svoja sredstva u državne obveznice mogu računati s prinosima većim nego što bi bili da su taj novac držali na računima u nekim drugim aranžmanima, uz minimalne rizike", istaknuo je.
 
Poruka cijele te operacije, dodao je, poruka je visokog stupnja povjerenja.
 
"Mi sada živimo u smislu međunarodne i financijske reputacije Hrvatske praktički sigurni s Europskom središnjom bankom, europskim mehanizmom stabilnosti, s putem prema OECD-u. Vjerujem da ćemo kroz idućih nekoliko godina zaokružiti i tu finalnu etapu međunarodnog ekonomskog i financijskog pozicioniranja Hrvatske na dobrobit građana i gospodarstva", zaključio je premijer Plenković zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovoj operaciji.
 
Ovo izdanje predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir
 
Ministar financija Marko Primorac kazao je da uvrštenjem obveznice na službeno tržište Zagrebačke burze de facto prestaje život ovih obveznica na primarnom tržištu i počinje njihov život aktivno na sekundarnom tržištu gdje će građani i svi oni koji su uložili u obveznice moći obavljati kupoprodajne transakcije.
 
"Građani su u prvom krugu upisa upisali milijardu i 335 milijuna eura obveznica. U drugom krugu upis je bio za institucionalne investitore, interes je bio oko milijardu eura, alocirano je 515 milijuna eura. Ukupan iznos koji je alociran građanima i institucionalnim investitorima je milijardu i 850 milijuna eura", kazao je ministar i dodao da je rok dospijeća obveznica 8. ožujka 2025.
 
Naglasio je da je ovo izdanje prvo ovakvo u kojem sudjeluju građani, a interes je bio prilično velik – 45 tisuća građana upisalo je i uplatilo obveznice.

"Po svom volumenu ovo izdanje predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. To je poruka povjerenja Vladi  i svemu onome što činimo kako bi unaprijedili poslovno okruženje, ali i situaciju u javnim financijama i drugim politikama učinili stabilnom", poručio je Primorac.

Pisane vijesti