Euroskupina: rasprava o konkurentnosti europodručja i uspostavi digitalnog eura

  • Slika /slike/Vijesti2024/2dio/ES240412a.jpg
  • Slika
  • Slika

Izaslanstvo Ministarstva financija sudjelovalo je na sastanku Euroskupine 11. travnja 2024. u Luxembourgu.

U redovnom sastavu Euroskupina je, u svrhu pripreme za nadolazeće proljetne sastanke Grupe Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu, procijenila kretanje tečaja i stope inflacije u proteklih nekoliko mjeseci. Održala je treću razmjenu mišljenja o vanjskoj konkurentnosti europodručja. Rasprava je bila usredotočena na trgovinske rezultate europodručja, rizike fragmentacije trgovine i političke smjerove za jačanje konkurentnosti europodručja u sve fragmentiranijem globalnom okruženju.

Ministri su se složili da je ključni politički prioritet nastaviti podržavati otvoreni, multilateralni trgovinski sustav temeljen na pravilima. Prepoznata je važnost jačanja otpornosti europodručja kroz opskrbne lance i povećanje međunarodnih partnerstava. Također, istaknuta je potreba za povećanjem trgovine unutar EU-a kako bi se ojačalo jedinstveno tržište i važnost nastavka rada na Uniji tržišta kapitala. Pored toga, Euroskupina je obaviještena o predstojećem mišljenju Komisije o ažuriranom nacrtu proračunskog plana Luksemburga.

U uključivom sastavu, Euroskupina je razmotrila napredak projekta digitalnog eura i globalna kretanja u vezi s digitalnim valutama središnjih banaka. Europska središnja banka obavijestila je ministre o fokusu i napretku druge (pripremne) faze projekta digitalnog eura. Ministri su razmijenili mišljenja o ključnim političkim pitanjima projekta digitalnog eura u globalnom kontekstu.

Pisane vijesti