Godišnja skupština Grupacije Inter-američke banke za razvoj

  • Slika /slike/Vijesti2023/image (2).png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija dr. sc. Marko Primorac, sudjelovalo je na Godišnjoj skupštini Grupacije Inter-američke banke za razvoj (IDBG) od 17. do 19. ožujka 2023. godine, Panama City, Panama.

Delegacija Republike Hrvatske predvođena ministrom financija dr.sc. Markom Primorcem  sudjelovala je na Godišnjoj skupštini Grupacije Inter-američke banke za razvoj koja se ove godine održava u Panama City-u, Panama.
 
Tom prilikom, ministar Primorac je održao sastanak s novim predsjednikom Banke g. Ilanom Goldfajnom na kojem su razgovarali o međusobnoj suradnji, aktivnostima podrške IDBG zemljama Latinske Amerike i Kariba, te o prijedlogu nove vizije i poslovnog modela Inter-američke investicijske korporacije (IIC – Inter-American Investment Corporation), koja čini dio grupacije Inter-američke banke za razvoj za podršku privatnom sektoru. Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj situaciji i ekonomskim izazovima Latinske Amerike i Kariba i odgovoru Banke na iste.
 
Tijekom sastanka potpisan je Memorandum o suglasnosti između IDB-a i Ministarstva financija o budućoj suradnji na projektima i programima posebice u području obrazovanja s ciljem smanjenja nejednakosti u zemljama Latinske Amerike i Kariba. U okviru Memoranduma o suglasnosti, IDB i Ministarstvo financija istražit će mogućnosti suradnje i podrške digitalnoj tranziciji te razvoju STEAM vještina za žene i djevojke u regiji Latinske Amerike i Kariba.
 
"Ulaganje u STEAM vještine u ranoj životnoj dobi, posebno za djevojčice, ključno je za prevladavanje nejednakosti, poboljšanje društvene mobilnosti i povećanje produktivnosti. Ovaj vid suradnje omogućit će promicanje razvoja u regiji Latinske Amerike i Kariba, razvijajući temeljne vještine kod djevojčica i žena potrebnih ne samo za rad, već i za život," rekao je predsjednik IDB-a Ilan Goldfajn.
 
"Ovaj Memorandum o suglasnosti pokazuje zajednički interes Ministarstva financija i IDB-a vezano za rješavanje najhitnijih društvenih izazova u regiji Latinske Amerike i Kariba. Obrazovanje je snažan alat za postizanje tog cilja, a vjerujemo da je ovo potpisivanje prvi korak prema daljnjem jačanju međusobne suradnje u tom smjeru", izjavio je hrvatski ministar financija Marko Primorac.
 
Također, u okviru Godišnje skupštine IDBG, ministar Primorac se sastao s izvršnim direktorom IDB-a, g. Shigeom Shimizuom. Ministar Primorac je zahvalio izvršnom direktoru Shimizu na dosadašnjoj uspješnoj suradnji te čestitao na novom mandatu. Izvršni direktor Shimizu informirao je hrvatsko izaslanstvo o planiranim aktivnostima Banke u predstojećem razdoblju s ciljem podrške zemljama Latinske Amerike i Kariba.
 
Na marginama Godišnje skupštine, ministar Primorac je održao sastanak i s ministrom gospodarstva i financija Republike Paname, g. Héctorom Alexanderom na kojem su razgovarali o mogućnostima jačanja suradnje između dviju zemalja.
 
Inter-američka razvojna banka je osnovana 1959. godine i vodeća je razvojna banka u pružanju dugoročnog financiranja s ciljem gospodarskog, društvenog i institucionalnog razvoja Latinske Amerike i Kariba. Republika Hrvatska je članica IDB-a od 1993. godine, a Inter-američke investicijske korporacije-a od 2019. godine.
 

Pisane vijesti