Hrvatska ispunjava sve kriterije i spremna je za uvođenje eura 1. siječnja 2023.

Slika /slike/vijesti/HRuEU 2018.jpg

Danas je Europska komisija predstavila izvješće o konvergenciji te je potvrdila da je Hrvatska jedina od promatranih država članica koja ispunjava sve kriterije nominalne konvergencije, kao i da je hrvatsko zakonodavstvo u cijelosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o funkcioniranju EU te sa Statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke.

Slijedom toga Europska komisija je zaključila da je Hrvatska spremna uvesti euro 1. siječnja 2023.te će tako postati dvadeseta država članica europodručja.
 
Vijeće EU će konačne odluke o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvoj polovici srpnja, nakon rasprave na sastancima Euroskupine, Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove te Europskog vijeća, a čemu će prethoditi mišljenja Europskog parlamenta i Europske središnje banke. Ovo izvješće označava ključni i povijesni korak na hrvatskom putu prema euru.
 
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, izjavila je da je Hrvatska danas napravila značajan korak prema uvođenju eura, zajedničke europske valute. Nakon manje od deset godina od kada je postala članica, Hrvatska je spremna i za ulazak u europodručje od 1. siječnja 2023. Predsjednica von der Leyen naglasila je da će ulazak u europodručje ojačati hrvatsku ekonomiju te će donijeti brojne pogodnosti građanima, poduzetnicima i društvu u cjelini, a hrvatsko usvajanje eura će ojačati i sam euro.
 
Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, izjavio je da je Hrvatska pokazala veliku predanost, marljivost i ustrajnost u nastojanjima da ispuni uvjete za uvođenje eura 1. siječnja 2023. Naglasio je i da će usvajanje zajedničke europske valute značiti završetak hrvatske integracije u Europsku uniju i to u manje od desetljeća nakon što je Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Potpredsjednik Dombrovskis napomenuo je da je ovo veliko postignuće koje će donijeti stvarnu korist hrvatskim građanima i poduzetnicima te će hrvatsko gospodarstvo učiniti otpornijim.
 
Paolo Gentiloni, europski povjerenik za gospodarstvo naglasio je da današnji dan označava povijesnu prekretnicu na europskom putu Hrvatske, koja je uložila odlučne napore kako bi ispunila kriterije za ulazak u europodručje. Povjerenik Gentiloni je istaknuo da će se hrvatski građani od 1. siječnja 2023. pridružiti više od 340 milijuna građana koji već koriste euro kao svoju valutu, koja predstavlja čvrst temelj stabilnosti u ovim turbulentnim vremenima. Napomenuo je i da se u godini u kojoj je proslavljena dvadeseta godišnjica rođenja eura kao fizičke valute, europodručje raduje i iskazuje dobrodošlicu Hrvatskoj, svojoj dvadesetoj članici.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako je od samog početka ovog procesa, unatoč svim izazovima bio uvjeren da ćemo ispuniti sve potrebne preduvjete za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023. "Ovim ćemo se korakom dodatno ekonomski i društveno integrirati s državama članicama Europske unije, a time i ojačati naše gospodarske i društvene odnose s najrazvijenijim krugom zemalja u svijetu." naveo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marić.
 
 
Priopćenje Vlade Republike Hrvatske 
 
Priopćenje Europske komisije 


Pisane vijesti