Hrvatska postala punopravna neregionalna članica AIIB-a

Slika /slike/Vijesti2021/aiib.png

Republika Hrvatska postala je punopravna neregionalna članica Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB) 17. prosinca 2021. godine, kada je pri Banci deponirana Isprava o pristupu Statutu AIIB-a.

AIIB je međunarodna razvojna banka sa sjedištem u Pekingu (Narodna Republika Kina), osnovana 2015. (a operativna od siječnja 2016.) godine radi poticanja održivog gospodarskog razvoja, stvaranja bogatstva i poboljšanja infrastrukturne povezanosti u regiji Azije i Oceanije. Banka posjeduje vrhunski AAA/Aaa rejting, a njezin kapital iznosi 100 milijardi USD.
 
Operacije AIIB-a usmjerene su prvenstveno na spomenutu regiju, koja predstavlja čak 45% svjetskog gospodarstva i 60% svjetskog stanovništva. Prema Korporativnoj strategiji za razdoblje 2021. – 2030., misija AIIB-a definirana je kao „financiranje infrastrukture za sutra“, a ulaganja Banke moraju biti usklađena s barem jednim od četiri tematska prioriteta: zelena infrastruktura, povezanost i regionalna suradnja, tehnološki osposobljena infrastruktura i mobilizacija privatnog kapitala. AIIB može financirati projekte i na neregionalnom teritoriju, prvenstveno u okviru onih ulaganja koja za cilj imaju podupiranje trgovine i povezivanje s regijom, uključujući luke, prometne veze, proizvodnju i prijenos električne energije, kao i ulaganja u globalna javna dobra poput projekata za proizvodnju obnovljive energije (uključujući skladištenje ili prijenos).
 
AIIB je do danas odobrio članstvo za 104 države (među kojima i 19 država članica Europske unije), što Banku svrstava u sam vrh međunarodnih financijskih institucija, odmah iza Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kojih je RH također članica.


Pisane vijesti