Hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom Primorcem sudjelovalo na sastanku konstituence Svjetske banke i MMF-a

Slika /slike/Vijesti2022/IMG-20221015-WA0000konst.jpg
Hrvatska se u Svjetskoj banci nalazi u konstituenci kojoj je na čelu izvršni direktor Koen Davidse. Konstituenca uključuje ukupno 13 zemalja: Armenija, BiH, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Moldavija, Nizozemska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija i Ukrajina.
 
Na čelu konstituence MMF-a u kojoj se nalazi RH je Paul Hilbers, izvršni direktor MMF-a, a ova konstituenca osim već navedenih zemalja uključuje i Belgiju, Luksemburg te Kneževinu Andoru. Redoviti sastanci konstituence Svjetske banke i MMF-a održavaju se za vrijeme godišnjeg i proljetnog zasjedanja te dodatno svake godine u jednoj od zemalja članica.
 
Na sastanku su razmotreni i usuglašeni  stavovi oko glavnih aktualnih tema Godišnje skupštine: rat u Ukrajini te njegove globalne posljedice, globalna sigurnost hrane i energije, rastuća nejednakost i globalna nestabilnost, postizanje klimatskih i razvojnih ciljeva i multilateralizam, te pripravnosti i odgovor na pandemiju.
 
Razmotrene su i aktivnosti koje navedene institucije poduzimaju kako bi odgovorile na globalne ekonomske izazove, samostalno i u suradnji s drugim međunarodnim financijskim institucijama.


Pisane vijesti