Izdanje euroobveznica Republike Hrvatske u iznosu od EUR 1,5 milijardi, dospijeća 2029. godine

Ministarstvo financija Republike Hrvatske 12. lipnja 2019. uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od EUR 1,5 milijardi, dospijeća 2029. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,125%, a ostvareni prinos 1,324%. Zajednički agenti izdanja bili su Citigroup, Erste Group i JP Morgan.

Najnovije zaduženje predstavlja do sada najpovoljnije zaduženje Republike Hrvatske, pri čemu poseban značaj ima činjenica da je isto ostvareno bez premije za novo izdanje što je rijetko viđeno u transakcijama na globalnoj razini ove godine. Konačna cijena čak je 30 baznih bodova niža od inicijalno objavljene cijene.

 

Usporedbe radi, dolarska obveznica koja dospijeva u studenom, nominalnog iznosa USD 1,5 milijardi, a koju novo izdanje refinancira, nosi kamatu od 6,75%, što implicira da će novim izdanjem Republika Hrvatska uštediti preko HRK 500 milijuna na godišnjoj razini. Rekordno niska kamatna stopa u velikoj mjeri reflektira poboljšanje makroekonomske slike i smanjivanje makroekonomskih neravnoteža u Republici Hrvatskoj, a što je posljedično vidljivo i u podizanju kreditnog rejtinga u investicijski razred.
Novo izdanje dobro se uklapa u trend pada troška servisiranja javnog duga, gdje bilježimo pad izdataka za kamate s razina od 3,5% BDP-a u 2015. na razinu od 2,3% BDP-a u 2018., odnosno otprilike za jednu trećinu, a što odgovara uštedi od otprilike HRK 3 milijarde na godišnjoj razini. Pozitivan trend će se nastaviti i u narednom razdoblju, tako da se očekuje pad troška kamata ispod razine od 2% BDP-a.
Transakcija je uslijedila u tjednu nakon što je agencija Fitch podignula hrvatski kreditni rejting s BB+ na BBB-, čime je postala druga rejting agencija koja je vratila Republiku Hrvatsku u investicijsku kategoriju. Povrh navedenog, pozitivni izgledi koje je Fitch zadržao jasna su poruka o izgledima rejtinga Republike Hrvatske, ako nastavi već uhodanim putem fiskalne konsolidacije i održivog gospodarskog rasta.
Transakcija je najavljena u utorak, 11. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za investitore, kako bi na taj način pripremilo teren za transakciju koja je počela danas, 12. lipnja u jutarnjim satima. Interes investicijske zajednice bio je izniman, čemu su dodatno doprinijela i nova imena koja ulažu isključivo u kreditni rizik investicijske razine, te je u konačnici ostvarena snažna potražnja u ukupnom iznosu od oko EUR 5,5 milijardi, što je oko 3,7 puta više u odnosu na iznos izdanja, u uvjetima visoke likvidnosti na tržištu, odnosno nastavka relaksiranih monetarnih politika, posebice ECB-a. Interesi za upis prikupljeni su od strane najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju (CEE zemlje, Njemačka, UK/Irska, Austrija, Francuska, SAD, zemlje Beneluksa i dr.).



Pisane vijesti