MFIN: Povećanje neoporezivog dijela dohotka na 1.800 kn

Slika /slike/vijesti/5_kuna.png

Povećanje neoporezivog dijela dohotka s 1.600 na 1.800 kuna te rebalansom proračuna osiguravanje 500 do 600 milijuna kuna za tzv. "strukturne intervencije" u slučaju daljnjeg povećanja cijena, mjere su kojima će Vlada pokušati ublažiti posljedice rasta cijena energenata na životni standard građana, najavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

Prijedlozi izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojim bi se povećao neoporezivi dio, trebali bi početkom idućeg tjedna biti tema konzultacija s predstavnicima lokalnih jedinica, te krajem tog tjedna i sjednice Vlade.

Izmjene bi bile poslane u Sabor po hitnoj proceduri, a na snagu bi trebale stupiti 1. srpnja ove godine, kaže Šuker.

Procjenjuje se da bi povećanjem neoporezivog dijela dohotka za 200 kuna prihodi države i lokalnih jedinica bili bi manji za oko 700 milijun kuna, a kako bi se lokalnim jedinicama to dijelom nadoknadilo povećali bi se njihovi udjelu u porezu na dohodak.

Šuker najavljuje da bi udio gradova rastao za 3 postotna boda, udio županija za 0,5 postotnih bodova, a udio Grada Zagreba, koji ima status i grada i županije, za 3,5 postotna boda.

Sredstva za "strukturne intervencije" trebala bi se osigurati rebalansom proračuna koji se očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja ove godine.

Ovisno o izračunima Ministarstva financija, koji još nisu završeni, vjerojatno će biti riječ o 500 do 600 milijuna kuna, a tim bi sredstvima Vlada tijekom godine mogla intervenirati u slučaju da zbog rasta cijena energenata dođe do daljnjeg povećanja cijena osnovnih živežnih namirnica ili nužnih usluga, objasnio je Šuker.

"Strukturnim potporama" subvencionirali bi se i građani i gospodarstvo, rekao je Šuker, no, dok se ne završe izračuni, ne želi govoriti o konkretnim načinima subvencioniranja niti o kojim se proizvodima i uslugama radi.

Naveo je tek da će, ako primjerice neka tvrtka proizvodi nešto što je građanima nužno, a zbog poskupljenja energenata namjerava povećati cijenu tog proizvoda, Vlada tvrtki nadoknaditi trošak nastao zbog više cijene energenata kako ne bi porasla i cijena konačnog proizvoda.

Pritom je istaknuo i kako za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata rješenje ne može biti smanjenje trošarina, jer se takva mjera može povesti samo jedan ili dva puta, a nema značajnijeg utjecaja.

Lanjskim smanjenjem trošarina na motorne benzine za 25 lipa prihod proračuna smanjilo je za 400 milijuna kuna, a nakon nekoliko poskupljenja to sniženje građani više nisu mogli osjetiti, rekao je Šuker.

Dodaje i da Hrvatska već sada ima vrlo niske trošarine te da treba voditi računa da su i direktivama EU određene najniže stope trošarina.

Ujedno je ocijenio da spomenute mjere neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje niti povećati proračunski deficit, te istaknuo da u prvih pet mjeseci ove godine bilježi stalan rast poreznih prihoda za 10 do 10,5 posto, a prihod od poreza na dohodak za 20 posto. (Hina)



Pisane vijesti