MFIN: prva emisija trezorskih zapisa na dvije godine - 2,65 milijardi kuna

Slika /slike/vijesti/zgrada.jpg

Ministarstvo financija na današnjoj je, prvoj aukciji trezorskih zapisa na rok od dvije godine planiralo iznos izdanja od dvije milijarde kuna, a ostvaren je iznos emisije od 2,653 milijarde kuna.

Najviša je ponuđena cijena bila 86,240 kuna za 100 kuna nominalnog iznosa zapisa, po kamatnoj stopi od 8,00 posto, dok je najniža iznosila je 85,500 kuna uz kamatnu stopu od 8,50 posto.

Ostvarena jedinstvena prodajna cijena stoga je iznosila 85,504 kuna uz kamatnu stopu od 8,50 posto.

Udio nebankarskog sustava u ukupnom iznosu emisije bio je 99,74 posto.

Iz Ministarstva financija, na upit o rezultatima današnje aukcije ističu kako su rezultatima zadovoljni.

Prikupljena sredstva, kako navode, sastavni su dio ovogodišnjeg računa financiranja proračuna.

Do sada su se trezorski zapisi izdavali na maksimalno godinu dana, a ovo je prva aukcija zapisa s ročnosti dvije godine.

"Na ročnost od dvije godine odlučili smo se sukladno preferencijama tržišnih sudionika, ponajviše obveznih mirovinskih fondova", navode iz Ministarstva financija.

Ističu također kako "ne planiraju iduću aukciju dvogodišnjih zapisa u bližoj budućnosti, već će ona ovisiti o interesu tržišnih sudionika".

S današnjom aukcijom ukupna se zaduženost države putem trezorskih zapisa povećala za nešto više od 2,6 milijarde kuna u odnosu na tjedan prije te ukupno sada iznosi 12,1 milijardu kuna.

Od toga se 325 milijuna odnosi na tromjesečne, 255 milijuna kuna na šestomjesečne, 8,88 milijardi na zapise na godinu, a 2,65 milijardi kuna na zapise s dospjećem od dvije godine.

 

(Hina)



Pisane vijesti