Ministar Marić na ECOFIN-u

Slika /slike/vijesti/imageswq.png

Ministar financija RH, dr.sc. Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati u utorak, 8. ožujka 2016. u Bruxellesu.

U zakonodavnom dijelu sastanka, očekuje se postizanje političkog dogovora o Prijedlogu direktive u pogledu obvezne automatske razmjene informacija u području oporezivanja te usvajanje izmjena za koje Hrvatska smatra da će doprinijeti povećanju transparentnosti poslovanja multinacionalnih kompanija, pravovremenoj razmjeni podataka te osigurati pravednije oporezivanje.

U sklopu nezakonodavnog dijela sastanka, očekuje se predstavljanje trenutnog stanja u pogledu provedbe Bankovne unije, što uključuje i teme koje se odnose na prijenos Direktive o sanaciji banaka i kreditnih institucija, Direktivu o osiguranju depozita te uspostavu Europskog sustava za osiguranje depozita.

Uslijedit će usvajanje Zaključaka Vijeća o budućnosti Kodeksa o postupanju pri oporezivanju poslovanja, te zaključaka Vijeća o Izvješću o fiskalnoj održivosti, čiji nacrt Republika Hrvatska podržava.

Za kraj sastanka predviđena je razmjena mišljenja među ministrima u pogledu provedbe ciklusa Europskog semestra, odnosno ispunjavanja posebnih preporuka za države članice s posebnim fokusom na područje investicija, nakon čega će Europska komisija predstaviti izvješća za pojedine zemlje (Country Reports) objavljena 26. veljače 2016. godine.

Nakon službenog dijela sastanka, predviđen je kraći sastanak s nizozemskim ministrom financija (Jeroenm Dijsselbloem) koji ujedno i predsjeda Vijećem EU za ekonomska i financijska pitanja.



Pisane vijesti