Ministar Marić na radnom sastanku sa slovenskim ministrom Mramorom

Slika /slike/vijesti/IMG_30023.jpg

Na poziv ministra financija Republike Slovenije Dušana Mramora, ministar financija Zdravko Marić je 6. lipnja 2016. sudjelovao na radnom sastanku na Bledu u Republici Sloveniji. Glavne su teme sastanka bile obveze dviju zemalja uslijed članstva u Europskoj uniji, a uz to razmijenjena su mišljenja oko ostalih otvorenih pitanja za koja su mjerodavna ministarstva financija dviju zemalja.

Ministri Mramor i Marić razgovarali su o daljnjem postupanju u vezi s prijedlozima preporuka za pojedine zemlje članice Europske unije, koje je Europska komisija objavila u svibnju, a za koje se očekuje da će ih ministri zemalja članica odobriti na sljedećem sastanku Vijeća ministara EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati 17. lipnja 2016. u Luxemburgu. Ministri su razgovarali o ocjenama programa stabilnosti, provedbi Pakta o stabilnosti i rastu i izazovima koje za obje zemlje predstavljaju promjene u metodologiji Eurostata do kojih dolazi tijekom godine.

Za Sloveniju se, temeljem četiri preporuke dobivene od Europske komisije i prijedloga za zatvaranje postupka prekomjernog deficita, ocjenjuje kako su napori i politika Vlade, koja će nastaviti provoditi reforme, ispravne. Hrvatska je u skupini zemalja koje imaju prekomjerne makroekonomske neravnoteže i od Europske je komisije dobila pet preporuka.
Ministri su također razgovarali o suradnji u konstituenci Europske investicijske banke, pri čemu je utvrđeno da obje zemlje imaju iste stavove.

Dvojica ministara razgovarali su i o drugim otvorenim bilateralnim pitanjima između dviju zemalja, a dogovoreno je kako će ovakvi razgovori postati redovita praksa.
Na kraju sastanka je ministar Marić ministra Mramora pozvao u uzvratni posjet.



Pisane vijesti