Ministar Marić sudjelovao je na ECOFIN-u

Slika /slike/vijesti/IMG-20181106-WA0011.jpg

Ministar financija Zdravko Marić, sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs, ECOFIN) u utorak, 6. studenoga 2018., u Bruxellesu.

Dan prije sastanka ECOFIN-a, održao se redovni sastanak Euro skupine, pri čemu je ministar financija Zdravko Marić sudjelovao u uključivom formatu sastanka na kojem je postignut napredak u postizanju dogovora oko zajedničke zaštitne mjere za Jedinstveni sanacijski fond.

Također, postignut je napredak i u pogledu reforme instrumenata Europskog stabilizacijskog mehanizma koji se koriste za prevenciju krize. Konačni dogovor se planira postići na Euro Summit-u u prosincu 2018. Dodatno, ministri su raspravljali i o planu započinjanja političkih rasprava o Europskom sustavu osiguranja depozita pri čemu nije postignut napredak u približavanju stavova država članica. Na kraju, zaključeno je da će se 19. studenog 2018. održati izvanredni sastanak Euro skupine u proširenom formatu.

Neposredno prije sastanka ECOFIN-a ministri financija EU-a okupili su se zajedno s predstavnicima država članica EFTA-e na redovnom godišnjem sastanku, na kojem se među ostalim aktualnim ekonomskim i financijskim temama raspravljalo o novim financijskim tehnologijama (FinTech), odnosno mogućnostima koje pružaju i izazovima koje predstavljaju za financijski sektor i ekonomski rast.

U okviru radnog doručka uvodno je predstavljen izvještaj sa sastanka Euro skupine nakon čega je održana rasprava o ekonomskoj situaciji u EU te je predstavljeno godišnje izvješće Europskog fiskalnog odbora.

Najbitnija točka dnevnog reda ECOFIN-a odnosila se na političku raspravu o Prijedlogu Direktive o zajedničkom sustavu poreza na digitalne usluge kojim se oporezuju prihodi od pružanja određenih digitalnih usluga (porez na digitalne usluge). Rasprava se fokusirala na trenutna otvorena pitanja poput opsega predloženog poreza na digitalne usluge i njegovog vremenskog trajanja obzirom da je isti predviđen kao kratkoročno rješenje. Postignut je dogovor u pogledu vremenskog trajanja pri čemu su sve države članice podržale prijedlog da se predloženi porez na digitalne usluge stavi van snage nakon što se postigne sveobuhvatno, dugoročno rješenje na razini OECD-a. Zaključeno je da će se nastaviti rad na tehničkoj razini kako bi se postigao dogovor o ovom Prijedlogu Direktive na sastanku ECOFIN-a planiranom za 4. prosinca 2018.

U nezakonodavnom dijelu sastanka, predstavljeno je godišnje izvješće o provedbi proračuna EU za 2017. godinu, te su usvojeni zaključci Vijeća o statistici EU-a i zaključci Vijeća o klimatskom financiranju.

Na kraju sastanka austrijsko predsjedništvo i Komisija obavijestili su ministre o rezultatima i zaključcima sastanaka skupine G20 i MMF-a održanih u razdoblju 11. - 12. listopada 2018. u Indoneziji.



Pisane vijesti