Ministar Primorac: Narodna obveznica u prvom kvartalu, rok dospijeća dvije godine

Slika /slike/Vijesti2022/pastedImage.1.2.png

Ministar financija Marko Primorac kazao je da se izdanje narodne obveznice svakako planirau prvom kvartalu ove godine, rok dospijeća obveznice bi joj bio dvije godine, pri čemu bi kamatna stopa, to jest "kupon", u "svakom slučaju" bila veća od tri posto.

"No to će ovisiti o uvjetima na tržištu u trenutku kada se budemo zaduživali", rekao je Primorac na marginama konferencije Svjetske banke o podizanju dugoročnog rasta i produktivnosti Hrvatske.

Primorac je kazao da se nalazimo u vremenima gdje kamatne stope na kredite građana rastu, kamatne stope na depozite su i dalje niske, dok su likvidnost bankovnog sustava i štednja poprilično visoke, pri čemu je u tom sustavu po niskim kamatnim stopama deponirano više od 35 milijardi eura.

"U toj situaciji smo odlučili iskoristiti priliku i dati prije svega mogućnost i građanima da sudjeluju u izdanju obveznice, ne samo da ostvare određeni značajniji prinos na svoju štednju, nego i općenito s ciljem aktivnijeg uključivanja građana u ove procese", ustvrdio je Primorac, apostrofirajući da se na taj način između ostalog želi i oživjeti tržište kapitala te povećati financijska pismenost.

Izdavanje takve obveznice, koje podrazumijeva participaciju građana u primarnoj emisiji obveznica, zahtjeva i dosta tehničkih predradnji, a niz okolnosti se razjašnjava i s Hanfom, HNB-om, kao i dionicima koji će potencijalno tu sudjelovati, uključujući i komercijalne banke.

Cilj kraćeg roka dospijeća, rekao je Primorac, jest da građanima zaduživanje odnosno ulaganje njihove štednje bude prihvatljivo, pri čemu će im se pojasniti o kakvom instrumentu jer riječ te koje su mu prednosti i ograničenja.

Pritom, cilj je da građani koji kupe obveznicu je drže do dospijeća.

"U toj situaciji je i rizik za građane najmanji, odnosno izvjesnost ostvarivanja obećanih prinosa je najveća", kazao je Primorac, istaknuvši da se potencijalni rizik odnosi isključivo na situaciju u kojoj bi netko prije roka dospijeća želio prodavati obveznicu na tržištu.

Poželjno je da izdanje obveznice potakne rast kamata na depozite

Pojasnio je i da ovo izdanje obveznice neće biti namijenjeno isključivo građanima, u kontekstu i toga da se ovakva mogućnost koristi po prvi puta. Tako će obveznica biti otvorena svima, no građani će imati prednost, a sve što eventualno ostane neupisano s njihove strane upisat će institucionalni investitori, rekao je ministar.

"Potakne li ova mjera rast kamata na depozite, to će biti za nas jako dobro, to je nešto što želimo i potaknuti na neki način. To je korisno", odgovorio je Primorac na pitanje novinara o potencijalnom "domino" efektu ovakvog izdanja.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti