Ministar Primorac: Otkriće prijevare i blokada novca rezultat koordiniranog rada državnih tijela

Slika /slike/Vijesti2022/HN20220829669098.jpg

Blokada 813 milijuna kuna u aferi preprodaje Ininog plina najveća je u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca, a prvu informaciju o mogućim malverzacijama ured je primio iz bankarskih krugova, rekao je šef Ureda za sprječavanje pranja novca pri Ministarstvu financija Ante Biluš.

Po njegovim riječima s konferencije za novinare, blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova, a blokirane su i nekretnine.


Istaknuo je da je tijekom praćenja slučaja ostvaren nadzor nad tim sredstvima i da će ona u slučaju sudskog utvrđivanja nezakonitosti u njihovu stjecanju moći biti vraćena.
Rekao je da je sve krenulo putem obavijesti banke i to "više od jedne banke". Novac je po njegovim riječima blokiran u subotu.


Ocijenio je da je "sustav reagirao na vrijeme", a na pitanje šokira li da je novac od transakcija plinom završavao na računu jednog umirovljenika, odgovorio je da to "izgleda malo neuobičajeno".
"Za ono što je završilo na tom računu je i izdana blokada. Sve što je tamo stizalo je osigurano za neku kasniju fazu kaznenog postupka”, kazao je.


I ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša je istaknuo kako je sustav reagirao na vrijeme.


"Ponekad se prezentira da djelujemo kao otoci, ali to su u ovom slučaju nije dogodilo. Svaka od institucija je u rekordnom roku odradila svoj dio posla i možemo reći da je sve skupa trajalo negdje oko tri mjeseca, od početka predmeta do uhićenja”, kazao je Kutleša.


Zainteresirani smo da poslovanje Ine bude dobro, kvalitetno i stabilno


Ministar financija Marko Primorac je istaknuo kako su otkriće prijevare i blokada novca rezultat koordiniranog rada državnih tijela koja rade profesionalno i neovisno.
Na pitanje o odgovornosti upravljačkih i nadzornih tijela u Ini, odgovorio je kako "ne zna kako ti procesi unutar Ine funkcioniraju".


"Po onome što ja znam radi se o tome da je jedna osoba odobravala niže cijene energenata. Po onome što sam iz medija saznao, odnosno mislim da je to bila gospodinova izjava, da to nije ništa neuobičajeno i da je to inače tako funkcioniralo. Ako su to neki interni procesi u Ini dozvolili, onda je to neuobičajeno", rekao je ministar napominjući kako bi i on volio znati tko je to sve kontrolirao i dozvoljavao.


"Ne znam na koji način su odluke stigle na nadzorni odbor, treba provesti sve istražne radnje do kraja i ako postoji odgovornost to treba adekvatno tretirati", rekao je Primorac.


Ina je poduzeće u kojoj država ima jedan značajan udio i svi smo zainteresirani da to poslovanje bude dobro, kvalitetno, stabilno, održivo i da do ovakvih propusta ne dolazi, kazao je.


Na pitanje treba li smijeniti nekog od hrvatskih članova u Ini rekao je kako smatra da treba provesti sve istražne radnje do kraja, utvrditi odgovornost i ukoliko postoji bilo kakva odgovornost bilo koga u toj hijerarhiji to treba adekvatno i tretirati.


Izvor: Hina/Vlada
 



Pisane vijesti