Ministar Primorac razgovarao s viceguvernerom CEB-a Bočekom o nastavku suradnje

Slika /slike/Vijesti2023/3dio/IMG_6206.jpg

Ministar financija Marko Primorac primio je danas u posjet viceguvernera Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Tomáša Bočeka, zaduženoga za ciljanu skupinu zemalja operacija Banke, među kojima je i Republika Hrvatska.

Ocijenivši suradnju Hrvatske s CEB-om u proteklom razdoblju iznimno uspješnom, ministar Primorac i viceguverner Boček razgovarali su o tekućim i projektima u pripremi, te su razmotrili dodatna područja koja bi CEB mogao podržati u Hrvatskoj u srednjem roku.  
 
Trenutno je aktivan jedan javni projekt, kojeg provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), također dugogodišnji partner CEB-a. Projekt je namijenjen jačanju konkurentnosti hrvatskih mikro, malih i srednjih poduzeća, otvaranju stalnih i sezonskih radnih mjesta, unaprjeđenju životnih uvjeta u gradskim i ruralnim područjima, obnovi područja stradalih uslijed prirodnih i ekoloških katastrofa te podupiranju prevencije istih. CEB je zainteresiran za nastavak suradnje s HBOR-om i u predstojećem razdoblju.
 
U tijeku je priprema projekta izgradnje zatvorske infrastrukture, koju će zbog kompleksnosti investicije CEB podržati i tehničkom pomoći, a Banka je ujedno i jedina međunarodna financijska institucija koja može pružiti podršku financiranju projekta u tom području. Dodatno, CEB je spreman podržati i kapacitete Hrvatske za apsorpciju sredstava EU fondova, čije maksimalno korištenje nastavlja biti prioritet i u budućem razdoblju. Također se raspravljalo i o mogućnosti suradnje vezano uz stanogradnju i pristupačno stanovanje, što postaje jedna od najvažnijih tema, kako u Hrvatskoj tako i nizu europskih zemalja.
 
Republika Hrvatska i CEB, u čijem je mandatu podrška projektima socijalnog konteksta, surađuju već više od 25 godina, tijekom kojih je Banka uložila oko 1,4 mlrd. EUR u 24 naglašeno socijalna javna projekta. Područja koja je CEB podržao u Hrvatskoj odnose se na: zdravstvo, obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zaštitu od poplava, vodno-komunalnu infrastrukturu, kulturnu baštinu, razvoj hrvatskih otoka, podršku mikro, malom i srednjem poduzetništvu te lokalnu infrastrukturu.
 
Podržavši povećanje kapitala CEB-a odlukom Vlade Republike Hrvatske iz srpnja ove godine, Hrvatska je stala iza Bančinih planova u predstojećem razdoblju do 2027. godine, a koji uključuju i podršku za brojne socijalne potrebe u Ukrajini. Sektori na koje će CEB biti posebno usmjeren u predstojećem razdoblju uključivat će: zdravstvo i socijalnu skrb, obrazovanje i strukovno osposobljavanje, socijalno i pristupačno stanovanje, urbani, ruralni i regionalni razvoj, financiranje malih i srednjih poduzeća te mikrofinanciranje.


Pisane vijesti