Ministar Primorac sudjelovao je na neformalnom sastanku ECOFIN-a u Pragu

  • Slika /slike/Vijesti2022/IMG-20220910-WA0008.jpg
  • Slika Ministar Primorac s predsjednicom ECB-a Christine Lagarde i direktorom ESM-a Klausom Reglingom
  • Slika Ministar Primorac s potpredsjednikom EK Valdis Dombrovskisom
  • Slika Ministar Primorac s njemačkim ministrom financija Christian Lindnerom i povjerenikom EK Paolo Gentlioni

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN) koji se održava u Pragu, 9. i 10. rujna 2022.

Na neformalnom sastanku Vijeća ECOFIN-a, kao i na sastanku Euroskupine koji se održao neposredno prije, raspravljalo se o makroekonomskoj situaciji te koordinaciji fiskalnih politika EU država članica u kontekstu rastuće inflacije. Također, razmijenjene su informacije o mjerama s ciljem ublažavanja posljedica energetske krize.
 
Na redovnom sastanku Euroskupine po prvi put sudjelovao je i ministar financija dr.sc. Marko Primorac predstavljajući Hrvatsku u ulozi promatrača. Naime, nakon što je Vijeće ECOFIN-a 12. srpnja 2022. usvojilo pravne akte vezane uz uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj 1. siječnja 2023., omogućeno je sudjelovanje predstavnicima RH na sastancima Euroskupine i njezinih radnih tijela u svojstvu promatrača do kraja 2022. Sudjelovanje RH u svojstvu punopravne članice Euroskupine započet će 1. siječnja 2023.

U situaciji postojećih ekonomskih izazova, ministri su naglasili važnost koordiniranih i efikasnih politika na EU razini s ciljem prevladavanja trenutne situacije.

Istaknuta je potreba pravovremene i ciljane podrške ranjivim kućanstvima i poduzećima u vremenima kada se suočavamo s cjenovnim šokom i krizom bez presedana.

Svjesni potrebe zajedničke koordinacije svojih intervencija, ministri su složni i ujedinjeni i oko potrebe donošenja zajedničkih mjera na EU razini koje će biti uspješne u smanjenju inflacije, posebice u kontekstu visokih cijena energenata. Također, naglašena je i važnost usklađivanja intervencija fiskalnih i monetarnih politika radi postizanja željenih učinaka.

Na kraju, ministri financija su se dotakli i pitanja ekstra profita koje ostvaruju pojedine kompanije te su spremni usko surađivati po tom pitanju s ciljem donošenja odgovarajućih rješenja kako bi se teret krize ravnomjerno raspodijelio. Pozdravili su i rad Europske Komisije u tom kontekstu.


Pisane vijesti