Ministar Primorac sudjelovao na sastanku Euroskupine

  • Slika /slike/Vijesti2023/IMG-20230313-WA0000.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministri su sagledali makroekonomska i fiskalna kretanja u europodručju te razmijenili mišljenja o smjernicama fiskalne politike za 2023. i 2024. na temelju komunikacije Komisije od 8. ožujka 2023. kojom se državama članicama daju smjernice o provođenju i koordinaciji fiskalne politike u 2024. godine.

Euroskupina je potom usvojila izjavu koja odražava strateški pogled Eurskupine na fiskalne smjernice za sljedeću godinu.


Ministri su se složili da bi fiskalne politike trebale osigurati održivost duga u srednjoročnom razdoblju uz povećanje potencijala rasta na održiv način. Prepoznali su potrebu za provedbom zelene i digitalne tranzicije, no ujedno su poslali i važne signale u vezi s dizajnom proračunskih mjera i potrebom za izbjegavanjem stalnih mjera povećanja deficita kao važnog elementa u pripremi proračuna za sljedeću godinu.


U okviru pripreme za nadolazeće proljetne sastanke Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ministri su raspravljali o ključnim pitanjima vezanima uz koordinaciju globalne ekonomske politike. To je uključivalo i standardnu ​​procjenu kretanja tečaja tijekom proteklih mjeseci. Pored toga, Povjerenik Gentiloni izvijestio je Euroskupinu o sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G7 u veljači ove godine.


Ministri su također razmijenili mišljenja o kretanjima inflacije, uključujući pokretače inflacije u europodručju i stanje u pojedinim državama članicama.


Euroskupina je zatim sagledala aspekte pregleda gospodarskog upravljanja (EGR) koji se odnose na europodručje te je podržala dijelove nacrta zaključaka Vijeća o EGR-u koji se odnose na europodručje.


Na kraju sastanka, a nadovezujući se na izjavu koju je Euroskupina dogovorila 16. siječnja ove godine, ministri su razmijenili mišljenja o ciljevima strateške politike za digitalni euro.


Ministri su istaknuli da je digitalni euro veliki prioritet za europodručje prvenstveno zbog pružanja paneuropskog sustava plaćanja kako bi se očuvala i produbila europska monetarna i ekonomska autonomija.


Konačno, ministri su razgovarali o kolapsu Banke Silicijske doline (Silicon Valley Bank) u SAD-u. Iako ne postoji izravni utjecaj na financijski sustav EU-a, situaciju je potrebno pažljivo pratiti u narednom razdoblju. U EU su banke općenito u dobrom stanju. Proteklih su godina iznimno ojačale i pod strogim su nadzorom nacionalnih i europskih tijela, a Baselski okvir primjenjuje se na sve banke u EU-u.



Pisane vijesti