Ministar Primorac sudjelovao na sastanku Euroskupine s ministricom financija SAD-a Yellen

Slika /slike/Vijesti2022/IMG-20221016usa-WA0003.jpg

Na marginama godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Washingtonu 14. listopada 2022. održan je sastanak članova Euroskupine u uključivom sastavu s ministricom financija SAD-a Janet Yellen u kontekstu daljnjeg jačanja suradnje i dijaloga između SAD-a i EU.

Bitno je istaknuti kako je ovo prvi puta da se sastanak Euroskupine održao izvan Europe.

 

Rasprava se fokusirala na makroekonomske izglede i rizike u EU i SAD uključujući i rizike zbog rata u Ukrajini te rizike koji proizlaze iz visokih cijena energije.

 

Svi sudionici sastanka složili su se kako je potrebno zadržati jedinstvo i zalaganje za vrijednosti koje dijele SAD i EU. Vrijednosti slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava, poštivanja jednakosti i vladavine prava.

 

Naglašena je važnost pružanja financijske pomoći Ukrajini, održavanje stabilnih gospodarskih odnosa s međunarodnim partnerima ali i pružanje pomoći kućanstvima i poduzećima koja su najviše izložena posljedicama energetske krize.

 

Zajedničko djelovanje SAD-a i EU od iznimne je važnosti za što učinkovitiji odgovor na kratkoročne i dugoročne izazove što znači da ekonomske i financijske politike s obje strane Atlantika moraju biti usklađene.

 

Ministrica financija SAD Janet Yellen posebno je istaknula podršku SAD-a Ukrajini te pitanje ograničenja cijena nafte (oil price cap).

 

Također, na sastanku je prisustvovala i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva koja je izrazila čestitke ministru financija Marku Primorcu u pogledu ulaska RH u europodručje 1. siječnja 2023.


Pisane vijesti