Ministar Primorac sudjelovao na sastanku Vijeća OECD-a u Parizu

  • Slika /slike/Vijesti2023/IMG-20230609-WA0006.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac je  7. i 8. lipnja sudjelovao na sastanku Vijeća OECD-a na ministarskoj razini koji je održan u Parizu. Sastankom je ove godine predsjedalo Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno s Kostarikom i Novim Zelandom kao potpredsjedateljima. 

Ovo je treći put da Republika Hrvatska sudjeluje na ovakvim sastancima, a hrvatsku su delegaciju uz ministra Primorca predvodili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Tom prilikom održani su i bilateralni sastanci s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom i irskim ministrom financija Michaelom McGrathom.
 
Nakon što su prije otvaranja sastanka glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann i glavna ekonomistica Clare Lombardelli predstavili ekonomske izglede za naredno razdoblje, na sastanku se raspravljalo o nizu tema usmjerenih na kreiranje preduvjeta kako bi se osigurala budućnost otporna na izazove uz daljnji rad na zajedničkim vrijednostima i stvaranju globalnih partnerstva. Prilikom otvaranja sastanka glavni tajnik Cormann je napomenuo kako pet država kandidatkinja za pristupanje OECD-u (Hrvatska, Brazil, Peru, Bugarska i Rumunjska) dobro napreduje na tom putu, a s Argentinom je nastavljen otvoreni dijalog vezano za njezino pristupanje.
 
Na početku sastanka u svom obraćanju Denis Šmihal, predsjednik Vlade Ukrajine skrenuo je pozornost da je Rusija uništavanjem brane u Kahovki  nepopravljivo uništila branu, ali je i počinila napad koji će imati nesagledive posljedice ne samo na okoliš, nego i na poljoprivrednu proizvodnju i gospodarstvo Ukrajine u cjelini. Zahvalio je OECD-u i državama članicama na potpori i solidarnosti uz zamolbu da se potpora nastavi i nadalje, a prigodom početka provedbe programa za Ukrajinu naglasio je kako je uvjeren da će zajedničkim snagama Ukrajina provesti sve mjere, aktivnosti i reforme koje će ubrzati njezin oporavak od ruske agresije. Kasnije tijekom sastanka, u dijelu koji je bio posvećen Ukrajini, predsjednik ukrajinske Vlade Šmihal je naveo kako Ukrajina želi pristupiti i Europskoj uniji i OECD-u i vide to kao komplementaran proces, a sudionici sastanka, uključujući i ministra Grlića Radmana, su u svojim izlaganjima izrazili snažnu podršku Ukrajini.
 
U nastavku sastanka fokus je bio na razmatranju mogućnosti za rješavanje izazova vezanih uz kolektivnu gospodarsku otpornost, uz istovremeno podržavanje zajedničkih vrijednosti te izgradnju partnerstava sa zemljama izvan članica OECD-a s naglaskom na indo-pacifičku regiju. Ministri su razmijenili mišljenja o politikama usmjerenima na snažan i uključiv rast te o inovativnim tehnologijama usmjerenima na zelenu tranziciju i postizanje ugljične neutralnosti.  Razmatralo se kako politike mogu ojačati otvorena tržišta te osigurati transparentnost u međunarodnim gospodarskim odnosima u kontekstu temeljnih vrijednosti i načela OECD-a, a poseban naglasak je bio stavljen na ravnopravnost žena i njihovu veću uključenost u ekonomske aktivnosti.
 
Ministar Primorac je u svom izlaganju istaknuo aktivnosti koje Republika Hrvatska provodi u svjetlu pristupanja OECD-u. Uz to, dao je osvrt na posljednje objavljene makroekonomske pokazatelja Hrvatske nakon ulaska u europodručje i Schengen, a u svjetlu rasprave vezane za osnaživanje ravnopravnosti žena zaključio je kako postoji puno prostora za napredak pri čemu  to nije samo moralni imperativ već će ojačati kako budući ravnopravni ekonomski rast i društvenu koheziju.
 


Pisane vijesti