Ministar Primorac u Hong Kongu potpisao Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

  • Slika /slike/Vijesti2024/ova.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na poziv tajnika za financije Posebne administrativne uprave Hong Konga Paula Chana, ministar financija Marko Primorac sudjeluje na Azijskom financijskom forumu (AFF) uz brojne istaknute visoke predstavnike financijskih institucija i poslovnog okruženja. 

Ministar Primorac je u uvodnom dijelu foruma sudjelovao u raspravi o održivosti financiranja, fiskalnom kapacitetu i potencijalima međunarodne suradnje u kontekstu posljedica COVID-19 pandemije. Također, s ostalim panelistima razmijenio je mišljenja vezano uz ekonomske strukturne reforme, jačanje otpornosti gospodarstva i povećanje produktivnosti u cilju intenziviranja konkurentnosti na globalnom tržištu. Ministar Primorac izložio je važnost kvalitete strateškog planiranja u rješavanju problema kriza na nacionalnoj i globalnoj razini, te istaknuo stabilne hrvatske makroekonomske pokazatelje i povijesno visoki kreditni rejting.
 
U sklopu boravka u Hong Kongu, ministar Primorac potpisao je Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine. Potpisivanjem i stupanjem na snagu ovog Ugovora između dvije države postići će se brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda te poboljšati uvjeti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Također, povećat će se razina ukupne gospodarske aktivnosti, omogućiti daljnji razvoj i jačanje bilateralnih odnosa.
 
Na inicijativu predstavnika države Katar, ministar Primorac susreo se s ministrom financija Katra Alijem bin Ahmedom Al Kuwarijem. Odnosi između Republike Hrvatske i Države Katar su perspektivni i bilježe konstantan uspon. Ministri su razmijenili mišljenja o mogućnostima jačanja bilateralne suradnje u području financija i gospodarstva. Ministar Primorac upoznao je ministra Al Kuwarija s aktualnim ekonomskim stanjem u Hrvatskoj, prezentirao je potencijale koje nudi hrvatsko gospodarstvo za buduća ulaganja i suradnju s katarskim tvrtkama. Ujedno je naglasio predanost Hrvatske u pogledu aktivnosti na očuvanju stabilnosti javnih financija.
 
Tijekom službenog posjeta Hong Kongu ministar Primorac održao je i sastanke s predstavnicima Gospodarske komore Hong Konga i Kineske gospodarske komore u Hong Kongu. Na sastancima su raspravljene dosadašnje bilateralne i ekonomske aktivnosti te potencijali za intenziviranje budućih ulaganja između dvije zemlje. Ministar Primorac upoznao je predstavnike gospodarskih komora s reformama, kretanjima rasta hrvatskog gospodarstva, mogućnostima za razvoj investicija te izuzetno pozitivnim ocjenama investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske. Također, izrazio je spremnost na daljnje intenziviranje bilateralne suradnje i pozvao na izgradnju daljnjih partnerskih odnosa.
 
Ministar Primorac sastao se i s tajnikom za ekonomske i financijske poslove Posebnog upravnog područja Makaa gdje su razgovarali o razmjeni iskustava u sektoru turizma, posebice u njihovom visokom segmentu.
 


Pisane vijesti