Ministar Primorac u ime Ministarstva financija primio nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala

  • Slika /slike/Vijesti2023/3dio/slika naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Zagrebačke burze, održanoj 15. prosinca 2023. u hotelu Westin, Ministarstvu financija je dodijeljena nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala.

Nagrade se dodjeljuju već dvanaestu godinu za redom, a Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala. 

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze je u svom govoru istaknula ovogodišnja vrlo uspješna izdanja narodnih obveznica i trezorskih zapisa. Pritom je navela kako smo znanja i iskustva u tim izdanjima prenosili u ostale države regije, čime se Hrvatska potvrdila kao regionalni lider u financijskoj industriji.

Ministar Primorac je prilikom preuzimanja izrazio veliko zadovoljstvo što je Zagrebačka burza prepoznala napore Ministarstva usmjerene širenju investicijskih mogućnosti za građane.

Posebno je istaknuo velik broj novih investitora koji su se prvi puta uključili na tržište kapitala zahvaljujući upravo obveznicama i trezorskim zapisima koje je izdalo Ministarstvo financija, a takvih je investitora u dva spomenuta izdanja narodnih državnih vrijednosnica bilo više od 27.000. 

Ministar Primorac je istaknuo i da je izdanje narodne obveznice, u kojem je upisano više od 1,3 milijarde eura, ujedno i najveća investicija građana u jedan vrijednosni papir u povijesti hrvatskog tržišta kapitala, dodavši da će se s takvim izdanjima nastaviti i u budućnosti.

Iskoristio je priliku zahvaliti svim djelatnicima Ministarstva financija koji su sudjelovali u ovim izdanjima, posebno ravnatelju Uprave za upravljanje javnim dugom Hrvoju Radovaniću, državnim tajnicima Davoru Zoričiću i Stipi Županu te Ani Zorić, ravnateljici Uprave za gospodarstvo i financijski sustav.



Pisane vijesti