Ministar Šuker: osiguravanje likvidnosti je osnovni cilj

Slika /slike/vijesti/ret.jpg

Osnovni cilj vladinih aktivnosti u borbi protiv krize je osiguravanje likvidnosti jer je to temelj za funkcioniranje gospodarstva u kriznom razdoblju, rekao je ministar financija Ivan Šuker na današnjem susretu s poduzetnicima u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca.

Uz osiguranu likvidnost sustava poduzetnici neće imati problema u ispunjavanju obveza prema državi i drugim poduzetnicima, rekao je Šuker. Napomenuo je i da se prihodi od PDV-a u zadnjih mjesec i pol dana vraćaju na razinu od prošle godine.

Po njegovim riječima, likvidnost korisnika proračuna i državnih tvrtaka znatno je poboljšana, a to uz druge mjere Vlade među kojima je najvažniji rebalans proračuna, ukazuju na to da će Hrvatska uspješno plasirati obveznice na međunarodnom tržištu, rekao je Šuker.

Uspješnom plasmanu obveznica, dodao je, u prilog ide i pozitivna ocjena izaslanstva MMF-a koje je rebalansirani proračun ocijenilo realnim.

Šuker je podsjetio poduzetnike na mogućnost dobivanja povoljnih zajmova HBOR-a te izvijestio da je procjena Vlade kako će potraživanja malih i srednjih poduzetnika za zajmovima te banke ove godine iznositi 4,2 milijarde kuna. "Nadamo se da ćemo to moći osigurati", rekao je.

Govoreći o poreznoj reformi, najavio je usklađivanje Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dohodak sa smjernicama EU-a, kao i izmjene Zakona o trošarinama.

Naglasio je da je Vlada svjesna problema koje poduzetnici imaju zbog plaćanja PDV-a na fakturu i odmah zaradio pljesak, koji je utihnuo kad je je rekao da bi uvođenje plaćanja PDV-a po realizaciji razorilo platni sustav u Hrvatskoj. "Riješimo li nelikvidnost, nema problema s uplatom PDV-a. Taj problem imaju oni kojima nije na vrijeme plaćeno", rekao je.

Uz to je najavio izmjene Zakona o trgovačkim društvima prema kojima vlasnici poduzeća koji imaju neispunjene obveze prema državi i drugim poduzećima, neće moći osnovati novo poduzeće.

Upitan o mogućnosti prijeboja potraživanja privatnog i javnog sektora, Šuker je odgovorio da se razmišlja i o toj mogućnosti.

Upitan za mogućnost uvođenja kraćeg radnog tjedna u industriji koja ima pad narudžbi, ministar je rekao da će se o tome morati razmišljati ako se nastavi teško stanje za industriju, pri čemu bi trebalo riješiti pitanje subvencija plaća.

U kasnijem razgovoru s novinarima Šuker je rekao kako nije siguran da će novi zakon o trošarinama umanjiti trošarine na alkoholna pića te da nulta stopa PDV-a na neke proizvode ostaje tema za razgovor. Također je najavio kako su velike šanse da Hrvatska ne uvede trošarine na plin i električnu energiju.

Novinarima je također rekao da će mogućnost oporezivanja klađenja i igara na sreću biti razmatrana u procesu donošenja novog zakona o PDV-u i zakona o igrama na sreću.

 

(Hina)



Pisane vijesti