Ministar Šuker primio predsjednika EBRD-a

Slika /slike/vijesti/ebrd.jpg

Ministar financija Ivan Šuker sa suradnicima sastao se danas s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Thomasom Mirowom s kojim je u radnoj atmosferi razmijenio mišljenja o budućoj suradnji EBRD-a i Republike Hrvatske. Ministar Šuker izvijestio je predsjednika Mirowa o političkoj i gospodarskoj situaciji u zemlji te predložio nekoliko područja u kojima vidi EBRD kao aktivnoga partnera.To su nastavak infrastrukturnih projekata (autoceste i luke), kreditiranje poljoprivrednih gospodarstava putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak, financiranje kupnje Podzemnog skladišta plina d.o.o od strane Plinacro-a d.o.o. te sudjelovanje u privatizaciji državnog portfelja.

Republika Hrvatska bit će domaćin Godišnje skupštine EBRD-a u Zagrebu u svibnju 2010. godine, što je veliko priznanje Hrvatskoj koja je prepoznata kao vodeća država u regiji. Održavanje tako velikog i značajnog događaja od izuzetne je važnosti za predstavljanje, kako Hrvatske tako i grada Zagreba, budući da na Skupštini sudjeluje otprilike 3.000 ljudi iz financijskog i poslovnog svijeta. Najvažniji događaj i sama srž Godišnje skupštine su Sjednice Odbora Guvernera i Poslovni forum u sklopu kojega je običaj da zemlja domaćin održi i poludnevno „Predstavljanje zemlje domaćina" (Host Investment Forum). To je izuzetna prilika da Hrvatska predstavi svoje gospodarstvo i tržište kapitala te privuče predstavnike brojnih međunarodnih financijskih institucija i poslovnih banaka kao investitore. Ministar Šuker sa suradnicima danas je intenzivno i detaljno raspravljao o svim aspektima organizacije ovako velikog događanja s delegacijom EBRD-a.

Dobivanje Godišnje skupštine veliko je priznanje Hrvatskoj kao zemlji od izuzetno dobre suradnje s EBRD-om te politički značajan događaj odmah po ulasku RH u Europsku uniju. Od učlanjenja Hrvatske u EBRD 1993. godine, aktivnosti EBRD-a u našoj zemlji dosegnule su nešto manje od 2 milijarde EUR u privatnom i javnom sektoru mobilizirajući dodatnih 3 milijarde EUR.



Pisane vijesti