Na sastanku Ecofina rasprava o socijalnim ulaganjima i reformama

  • Slika /slike/Vijesti2024/2dio/IMG-20240312-WA0001.jpg
  • Slika
  • Slika

Izaslanstvo Ministarstva financija sudjelovalo je na sastanku Vijeća Europske unije za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) 12. ožujka 2024. godine u Bruxellesu.

Vijeće Ecofina započelo je zajedničkim sastankom ministara financija i gospodarstva s ministrima za zapošljavanje i socijalna pitanja kako bi raspravljali o socijalnim ulaganjima i reformama za otporna gospodarstva. Iznijeli su ono što smatraju pozitivnim učincima socijalnih reformi i ulaganja na gospodarski rast i fiskalnu održivost, te su podijelili primjere nedavnih reformi zapošljavanja i socijalnih reformi u svojim državama koje su pridonijele većem potencijalu rasta. Hrvatska je pored mjera koje se odnose na ulaganja za snažnije uključivanje žena na tržište rada i jačanje sustava skrbi za djecu i starije osobe, posebno istaknula i mjeru uspostave Središnjeg registra stanovništva kojim će se povezati administrativni podaci iz različitih izvora i koji će se moći koristiti za bolje ciljanje mjera socijalne skrbi i zaštite.   Također, ministri su sagledali načine na koje bi se mogla poboljšati suradnja između formacija Vijeća ECOFIN-a i EPSCO-a s ciljem procjene učinka socijalnih ulaganja i reformi na gospodarski rast, fiskalnu održivost i socijalnu koheziju u kontekstu Europskog semestra.
 
Ministri su, zatim, razmijenili mišljenja o trenutnom stanju provedbe Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF). Komisija je predstavila svoju srednjoročnu ocjenu RRF-a, uzimajući u obzir dosadašnji napredak postignut u njegovoj provedbi. Vijeće planira održati opsežniju raspravu i odobriti zaključke o srednjoročnoj ocjeni RRF-a u travnju, kako bi dalo smjernice i politički poticaj za preostalo razdoblje provedbe ovog instrumenta.
 
Nakon toga, ministri su primili na znanje informaciju o trenutnom stanju gospodarskih i financijskih učinaka ruske agresije na Ukrajinu, te su pozdravili postignuti dogovor i stupanje na snagu Instrumenta za Ukrajinu kojim će se pružiti financijska podrška EU-a u iznosu od 50 milijardi eura za razdoblje 2024. - 2027. Komisija je izvijestila ministre o gospodarskoj i proračunskoj situaciji u Ukrajini te o daljnjim koracima u pogledu provedbe Instrumenta za Ukrajinu.
 
Također, Predsjedništvo i Komisija izvijestili su ministre o glavnim rezultatima sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20 održanom od 28. do 29. veljače 2024. u São Paulu, prvom sastanku pod brazilskim predsjedanjem G20. Neke od istaknutih tema odnosile su se na ulogu ekonomskih politika u rješavanju nejednakosti, globalno gospodarstvo, međunarodno oporezivanje, globalni dug i financiranje održivog razvoja.
 
Na kraju, ministri su odobrili smjernice Vijeća za proračun EU-a za 2025., koje daju politički smjer Komisiji u pripremi proračuna za sljedeću godinu, te su usvojili preporuku o davanju razrješnice Komisiji u vezi s izvršenjem proračuna EU-a za 2022. godinu.
 


Pisane vijesti