Neformalna videokonferencija ministara financija država članica EU

Slika /slike/Vijesti2020/49988353588_71c0dd6fd2_c3260e17b-111d-4155-acdf-08f9c858f812.jpg

Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra financija Zdravka Marića, za 9. lipnja 2020. sazvana je posljednja neformalna videokonferencija ministara financija država članica EU.

Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra financija Zdravka Marića, za 9. lipnja 2020. sazvana je posljednja neformalna videokonferencija ministara financija država članica EU za vrijeme HR PRES. Također, nakon sastanka ECOFIN-a održat će se i redoviti godišnji sastanak guvernera Europske investicijske banke putem videokonferencije.


U prvome dijelu sastanka, Europska komisija (EK) predstavit će svoje prijedloge za oporavak EU-a nakon COVID-19 krize, s naglaskom na potrebe za oporavak i otpornost. Također, prezentirat će i prijedlog Plana za oporavak EU-a (Recovery Plan for Europe). EK, Europska središnja banka (ECB) i Europska investicijska banka (EIB) pružit će pregled provedbe do sada poduzetih mjera, kao i buduće planove povezane s potrebama EU-a za oporavak. Ministri će zatim biti pozvani na razmjenu mišljenja na temelju izlaganja Komisije.


U drugome dijelu, HR PRES će izvijestiti ministre o procesu usvajanja  specifičnih preporuka Vijeća  za države članice (CSR)  i mišljenja Vijeća o ažuriranim programima  stabilnost i konvergencije. Predsjedavajući Gospodarskoga i financijskog odbora (EFC) izvijestit će o dosadašnjoj raspravi u pripremnim tijelima Vijeća.


9. lipnja održat će se posljednji ECOFIN sastanak za vrijeme HR PRES. Unatoč izvanrednim i nepredviđenim okolnostima pandemije COVID-19, uspješno su izvršene sve aktivnosti u smislu vođenja pregovora među državama članicama i EU institucija u okviru zakonodavnog procesa na razini EU. Tako su, između ostalog, usvojene  važne mjere za borbu protiv krize izazvane pandemijom COVID-19 poput instrumenta SURE koji je namijenjen očuvanju radnih mjesta, Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus (CRII), CRII+, fleksibilnost EU proračuna, Fond solidarnosti EU, itd. HR PRES će do kraja Predsjedanja nastaviti rad i rasprave s ciljem približavanja stavova država članica i pronalaženja dogovora oko novoga Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), koji uključuje i instrument za oporavak pod nazivom Next Generation EU. 

https://eu2020.hr/Home/OneNews?id=337 



Pisane vijesti