O Prijedlogu Zakona o središnjem registru stanovništva

Slika /slike/Ministarstvo_financija_Zagreb.jpg

Vezano uz članak objavljen danas u "Jutarnjem listu" pod naslovom „Ako ne prijaviš koje si vjere, kazna do 2650 eura“ i medijske natpise o toj temi, kako bi izbjegli pogrešno informiranje javnosti navodimo sljedeće.

Prijedlog Zakona o središnjem registru stanovništva bio je na javnom savjetovanju. Tim prijedlogom Zakona predlaže se ustroj registra na način da se podaci preuzimaju iz drugih službenih evidencija, a samo iznimno građani mogu dobrovoljno prijaviti određene podatke izjavom. Dakle, za te podatke nije propisana obveza dostave izjavom već građani to mogu učiniti ukoliko žele. Stoga, napominjemo kako se u slučaju nedostave podataka o vjeri i materinskom jeziku neće naplaćivati nikakva kazna. 
 
Zaključno, napominjemo da će se svi zaprimljeni komentari na savjetovanju razmotriti te će se tada utvrditi tekst prijedloga Zakona koji će se uputiti u daljnju proceduru.
 
S obzirom na netočne interpretacije pojedinih odredbi koje su se pojavile u medijskom prostoru, ukoliko postoji bilo kakva pravna dilema ili nesigurnost u odnosu na bilo koju odredbu teksta zakona koji je upućen u javno savjetovanje, ističemo kako će takve dileme biti otklonjene i jasnije (eksplicitnije) precizirane u prijedlogu Zakona koji će biti utvrđen na sjednici Vlade i upućen u Saborsku proceduru.


Pisane vijesti