Objavljeni natječaji za zapošljavanje u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM)

Slika /slike/Vijesti2024/4dio/pastedImage.png

Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) objavio je natječaje za sljedeća radna mjesta:
 

Financial Sector and Market Analysis
Human Resources, Diversity & Inclusion Traineeship - ESM Vacancies Careers
Experienced Portfolio Manager - ESM Vacancies Careers



Svi natječaji ESM-a objavljuju se na internetskoj stranici www.esm.europa.eu, a iste možete pronaći i na ovoj izravnoj poveznici: ESM Vacancies Careers (europa.eu).
 
O novim natječajima možete biti i redovito obavještavani putem „job alerta“ -  Subscribe to ESM job alerts - ESM Vacancies Careers (europa.eu).
 
Ukratko o Europskom stabilizacijskom mehanizmu

Europski stabilizacijski mehanizam (eng. European Stability Mechanism), sa sjedištem u Luksemburgu, međuvladina je organizacija koju su države članice europodručja osnovale 2012. godine. Njegova je misija omogućiti državama europodručja izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza te održavanje dugoročne financijske stabilnosti i prosperiteta. U ovoj ulozi, ESM je naslijedio Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), privremenu instituciju osnovanu 2010. godine. Obje institucije imale su ključnu ulogu u očuvanju integriteta europodručja tijekom dužničke krize eura, osiguravajući ukupno 295 mlrd EUR zajmova za pet država članica (Irska, Portugal, Grčka, Španjolska i Cipar). U sklopu svojih ESM/EFSF programa, ove su države provele reforme potrebne da bi se riješile slabosti koje su dovele do gospodarskih i financijskih problema. ESM provodi svoju ulogu odobravanjem zajmova i druge vrste financijske pomoći državama članicama koje se nalaze (ili im prijeti) u teškoj financijskoj situaciji. Drugim riječima, ESM djeluje kao „zajmodavac u krajnjoj instanci” (“lender of last resort”) članicama europodručja u slučajevima kada one nisu u mogućnosti refinancirati svoj državni dug na financijskim tržištima.
Dioničari ESM-a isključivo su države europodručja. ESM ima 20 država članica, a Republika Hrvatska je posljednja pristupila ESM-u 22. ožujka 2023. godine.

Pisane vijesti