Održan sastanak Euroskupine

  • Slika /slike/Vijesti2022/2deo/skupina3 (2).jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovao je na sastancima Euroskupine u uključivom i redovnom formatu  5. prosinca 2022. godine, u Bruxellesu.

Sastanak Euroskupine započeo je u uključivom formatu na kojem su ministri uobičajeno raspravili makroekonomske događaje i izglede s posebnim fokusom na unaprjeđenje dizajna mjera za ublažavanje visokih cijena energije u slučaju da će biti potrebno takvo djelovanje i tijekom 2023. godine. U tom pogledu, Komisija je predstavila prijedlog zajedničkog pristupa država članica za ublažavanje visokih cijena energija prema kojem bi nacionalne mjere trebale biti usmjerene na najugroženije skupine društva, fiskalno učinkovite te bi trebale zadržati poticaje za smanjenje potrošnje energije i/ili poboljšanje energetske učinkovitosti.
 
U okviru redovnog formata Euroskupine, ministri su raspravljali o Komisijinim ocjenama nacrta proračunskih planova država članica europodručja, te o proračunskoj situaciju i izgledima za europodručje. Bitno je napomenuti da je Hrvatska u listopadu ove godine dobrovoljno predala svoj nacrt proračunskog plana za 2023., kao buduća članica europodručja te je u svojoj ocjeni Komisija utvrdila da je hrvatski proračunski plan u skladu s fiskalnim smjernicama. Pored toga, Komisija je predstavila ministrima preporuku za gospodarsku politiku europodručja za 2023.
 
Nakon toga je usvojen plan rada Euroskupine u pogledu preispitivanja okvira EU za gospodarsko upravljanje kao i plan rada Euroskupine za prvu polovicu 2023.
 
Održana je i rasprava o izvješćima o post-programskom nadzoru u Cipru, Irskoj, Portugalu i Španjolskoj, te o izvješću o post-programskom nadzoru i mjerama duga uvjetovanima javnim politikama za Grčku.
 
Na kraju, trenutnom predsjedniku Euroskupine g. Paschalu Donohoeu iskazana je podrška za novim mandatom u trajanju od 2 godine.

Pisane vijesti