Održana konferencija na visokoj razini povodom obilježavanja članstva Republike Hrvatske u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM)

  • Slika /slike/Vijesti2023/VRH_3897-01.jpeg
  • Slika
  • Slika

Dana 22. svibnja 2023. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom „Ulazak Hrvatske u Europski stabilizacijski mehanizam kao 20. članice“ na kojoj su sudjelovali visoki uzvanici iz političkog, gospodarskog i akademskog života Hrvatske te predstavnici Europskog stabilizacijskog mehanizma, Europske komisije, međunarodnih financijskih institucija i država članica EU.

Pored svečanog obilježavanja članstva Republike Hrvatske u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), konferencija je doprinijela širem upoznavanju i boljem razumijevanju domaće javnosti o prednostima hrvatskog članstva u ovoj važnoj instituciji.


Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković koji je u uvodnom obraćanju naglasio važnost ostvarenja ključnih ciljeva hrvatske europske i vanjske politike poput ulaska u europodručje i Schengen te istaknuo najvažnije koristi hrvatskog članstva u ESM-u poput zaštite u slučaju financijskih kriza, podrške održivim javnim financijama i prevenciji nastanka kriznih situacija.  Naglasio je da će se time pridonijeti i većoj otpornosti financijskog sustava i gospodarstva u cjelini te pozitivno utjecati na hrvatski kreditni rejting.


Na panel raspravama održana je razmjena mišljenja o ulozi ESM u očuvanju financijske stabilnosti euro područja ali i o mogućnostima za daljnji razvoj poput unaprjeđenja korištenja postojećeg potencijala i ostvarivanja veće vidljivosti u javnom prostoru.


Ministar financija g. Marko Primorac je naglasio da će Hrvatska, kao nova članica ESM-a, aktivno surađivati s ostalim članicama na daljnjem unaprjeđenju i razvoju institucije kako bi bila spremna odgovoriti na buduće izazove. Od uspostave ESM-a prošlo je više od 10. godina pri čemu je ESM imao ključnu ulogu u sprječavanju fragmentacije europodručja. U međuvremenu je dogovorena reforma ESM-a koju Hrvatska snažno podržava te se nada da će što prije stupiti na snagu. Unatoč tome, potrebno je nastaviti rad na daljnjem unapređenju ESM-a imajući u vidu buduće izazove poput zelene tranzicije. 
 



Pisane vijesti