Održana konferencija „Štedi, uloži i život posloži!“

  • Slika /slike/Vijesti2024/2dio/DSC (4).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svjetski i Europski tjedan novca obilježavaju se u Hrvatskoj mnogobrojnim aktivnostima od 18. do 24. ožujka 2024. s ciljem podizanja svijesti o važnosti financijske pismenosti i osnaživanju pojedinaca kako bi bolje upravljali svojim financijama za sigurniju budućnost.

Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, Ministarstvo financija je 18. ožujka 2024. organiziralo konferenciju pod nazivom „Štedi, uloži i život posloži!“. Konferencija je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a okupila je velik broj srednjoškolca i studenata, ciljane publike događaja. Cilj konferencije bio je približiti srednjoškolcima i studentima teme vezane za financijsku pismenost, s posebnim fokusom na štednju, investiranje te upoznavanje s mogućim financijskim prijevarama.
 
Oko 300 sudionika prisutnih fizički i brojnih koji su konferenciju pratili on-line, na samom početku pozdravio je ministar financija Marko Primorac istaknuvši kako je financijska pismenost od iznimne važnosti za sve nas jer nam omogućuje donošenje informiranih financijskih odluka čime utječemo na stabilniju budućnost. Ministar Primorac je naveo i da, kada se govori o financijskoj pismenosti općenito, prema posljednjem istraživanju OECD-a Hrvatska stoji prilično dobro, no prostor za unapređenje svakako postoji, s obzirom da su rezultati znatno povoljniji kada se radi o financijskom znanju nego o financijskom ponašanju. Dakle, iako znanja imamo dosta, to znanje je potrebno transformirati, odnosno koristiti ga za financijsko ponašanje i za donošenje kvalitetnih, informiranih i dobrih odluka. Ministar Primorac je spomenuo kako se u idućem razdoblju planira još intenzivnije raditi na financijskom opismenjavanju mladih, kao i na stjecanju vještina i kompetencija u području digitalne financijske pismenosti.
 
U nastavku konferencije slijedio je razgovor s mladim poduzetnikom i inovatorom Albertom Gajšakom koji je podijelio svoje iskustvo o tome kako je financijska pismenost utjecala na njegov poslovni put i olakšala suočavanje s izazovima u poduzetništvu.
 
U okviru konferencije održana je Mala škola investiranja na kojoj je izv. prof. dr. sc. Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govorila o značaju štednje naglašavajući važnost razvijanja dobrih financijskih navika te planiranja budućnosti. U nastavku je Hrvoje Krstulović ispred Udruženja investicijskih fondova Hrvatske gospodarske komore govorio o investiranju ističući ključne korake za početak ulaganja, te naglašavajući važnost pažljivog promišljanja pri odabiru investicijskih opcija. S obzirom na sveprisutnu digitalizaciju i rizike od cyber prijetnji, na konferenciji se raspravljalo i o financijskim prijevarama na što su se posebno u zajedničkoj prezentaciji osvrnuli Linardo Martinčević iz Hrvatske narodne banke i Anamarija Staničić iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.
 
Na samom kraju konferencije održan je kviz koji je vodila poznata „lovkinja“ Morana Zibar, a najuspješniji srednjoškolci i studenti osvojili su vrijedne nagrade.


Pisane vijesti