Održana prezentacija Prijedloga zakona o porezu na nekretnine za predstavnike lokalnih vlasti

Slika /slike/vijesti/P1010213a.jpg

Predstavnici Ministarstva financija, među kojima su bili ministar financija Slavko Linić, zamjenik ministra Boris Lalovac, pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i pomoćnica ravnateljice Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan, predstavili su danas Prijedlog zakona o porezu na nekretnine predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina.

Predstavljanju prijedloga Zakona prisustvovali su iz Udruge gradova predsjednik Udruge Vojko Obersnel i predstavnici 20-ak gradova, primjerice Zagreba, Varaždina,  Zadra, Šibenika i Križevaca, a iz Udruge općina  čuro Bukvić s četiri člana Udruge.

Tijekom predstavljanja Prijedloga zakona istaknuto je kako je predloženi porez na nekretnina u funkciji rasterećenja cijene rada i financiranja decentraliziranih funkcija te stavljanja imovine u funkciju. To je lokalni porez za lokalne potrebe, koji bi bio postupno uveden, u fazama. Osnovna načela oporezivanja bila bi načelo pravednosti, što znači plaćanje prema vrijednosti imovine – veća vrijednost uz veću stopu poreza, te načelo mogućnosti plaćanja – imovina kao odraz ekonomske snage i sposobnosti plaćanja.

Predstavnici Ministarstva financija upoznali su predstavnike lokalnih vlasti sa svim detaljima zakonskog prijedloga, odnosno s načinom određivanja poreza, poreznim oslobođenjima i olakšicama, ali i istaknuli njihovu ulogu u primjeni predloženog zakona. Lokalne su vlasti pozvali da tijekom javne rasprave, koja će trajati do početka travnja, dostave svoje prijedloge koji će pomoći u stvaranju konačnoga zakonskog prijedloga.

Nakon predstavljanja Prijedloga zakona uslijedila je detaljna rasprava o njegovu konceptu i provedbi te je s tim u vezi dogovorena daljnja suradnja između Ministarstva financija i predstavnika lokalnih vlasti.

Uskoro će se u većim regionalnim centrima održati još nekoliko prezentacija i javnih rasprava o Prijedlogu zakona o porezu na nekretnine, na osnovi čega će Udruga gradova i Udruga općina svojim primjedbama moći pomoći  u pripremi prijedloga Zakona za prvo čitanje.



Pisane vijesti