Otpis dugova - uputa o postupanju

DUŽNICI KOJI ISPUNJAVAJU KRITERIJ A (korisnici jedne od novčanih naknada sustava socijalne skrbi: zajamčene minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje ili osobne invalidnine) Zahtjev za otpis dugova mogu podnijeti od 2. veljače do 2. travnja 2015. godine.

1. Prije podnošenja Zahtjeva za otpisom dugova, dužnik provjerava na Internet stranici Financijske agencije ili u poslovnici Financijske agencije da li se nalazi na popisu dužnika koji ispunjavaju uvjete za podnošenje Zahtjeva za otpis duga.
Ako se dužnik nalazi na popisu dužnika koji mogu podnijeti Zahtjev za otpis dugova, zatražit će ispis Pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili u jednoj od 175 poslovnica Financijske agencije.

2. Dužnik koji ispunjava Kriterij A će uz uredno ispunjeni Zahtjev za otpis dugova priložiti ispis Pregleda duga (koji pribavlja od ovlaštenog centra za socijalnu skrb ili Financijske agencije) i Potvrdu o priznavanju prava na zajamčenu minimalnu naknadu, pomoć za uzdržavanje i osobnu invalidninu (koju pribavlja od centra za socijalnu skrb).

3. Dužnik će prikupljenu dokumentaciju dostaviti svim svojim vjerovnicima, u jednom primjerku za svakog vjerovnika.

Vjerovnici potom pristupaju obradi Zahtjeva za otpis dugova i obavještavaju Financijsku agenciju o statusu Zahtjeva. Dužnik može svoj status provjeriti na Internet stranicama Financijske agencije koristeći svoju pristupnu lozinku.

Vjerovnik u roku od 15 dana od obavijesti o zaprimljenom Zahtjevu za otpis dugova donosi odluku o odobravanju ili odbijanju Zahtjeva.

Detaljnije upute o kriterijima, mjerama, dokumentima, potrebnim obrascima i postupku za otpis duga dostupne su na Internet stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih koje je nositelj ove mjere, te na Internet stranicama Financijske agencije.

DUŽNICI KOJI ISPUNJAVAJU KRITERIJ B (prema imovinskom cenzusu) Zahtjev za otpis dugova mogu podnijeti od 3. travnja do 30. lipnja 2015. godine, o čemu će se naknadno objaviti pripadajuća uputa.



Pisane vijesti