Porezna uprava ima strategiju i akcijski plan za suzbijanje korupcije do 2016.

Slika /slike/vijesti/porez.jpg

Porezna uprava Ministarstva finacija i Delegacija EU u Hrvatskoj predstavili su rezultate danas završenog IPA 2008 twinning light projekta "Jačanje Porezne uprave u borbi protiv korupcije" u sklopu kojeg je izrađena antikorupcijska strategija Porezne uprave s akcijskim planom za razdoblje 2012.-2016. te su priređene obvezujuće smjernice za sve službenike te Uprave za obradu pritužbe građana na rad službenika.

Taj je projekt, kako je kazala njegova voditeljica s hrvatske strane Liljana Jagatić iz Porezne uprave, provođen od svibnja prošle godine u suradnji s austrijskom Agencijom za europske integracije i gospodarski razvoj koja djeluje u sklopu austrijskog Federalnog Ministarstva financija te uz financijsku pomoć EU-a od 224,5 tisuća eura.

Opći cilj projekta bio je jačanje odgovornosti i transparentnosti rada Porezne uprave te podizanje učinkovitosti u otkrivanju i progonu korupcijskih djela, a od posebnog je interesa bio za inspektore i službe za otkrivanje porezno kaznenih djela, istaknula je Jagatić.

Kazala je i da je spomenuta antikorupcijska strategija Porezne uprave s akcijskim planom dovršena krajem prošle godine, da je oslonjena na nacionalnu strategiju za suzbijanje korupcije, dok je u sklopu pratećeg akcijskog plana definirano 20 mjera sa strogo određenim rokovima provedbe i odjelima koji ih moraju provesti.

Ocjenivši projekt uspješnim i korisnom razmjenom stručnog znanja i iskustva, njegov voditelj s austrijske strane Gerhard Levy naglasio je da će u daljem provođenju smjernica iz tog projekta najveću ulogu imati služba za financijsku kontrolu Porezne uprave, ali i više od 160 djelatnika te uprave koji su u sklopu projekta prošli dodatnu edukaciju.

Projekt je uspješnim ocijenio i zamjenik ravnateljice Porezne uprave Zlatko Fabijančić koji je uvjeren i da će uz projektne rezultate, dalju edukaciju i preventivne mjere Porezna uprava doći do učinkovitijeg suzbijanja korupcije.

Slično je uvjeren i prvi savjetnik i šef Odjela za provedbu projekata Delegacije EU u Hrvatskoj Luigi M. Barile koji je naglasio da taj projekt sigurno pridonosi antikorupciji u Hrvatskoj, ali i u EU i šire s obzirom na njezin skori ulazak u EU.

Društvo bez korupcije je možda iluzija, ali na razini EU-a čini se sve da mjere za suzbijanje takvih djela budu što učinkovitije, pri čemu su najuspješnije preventivne mjere koje bi svaka vlada trebala definirati prioritetnim u tom važnom poslu, istaknuo je Barile.

 

(Hina)



Pisane vijesti